A dél-amerikai, majd a kanadai Messer-egységek bekebelezése után most a németországi, a nagy-britanniai és az egyesült államokbeli cégek kerültek sorra a franciaországi központú Air Liquide-nél folyó felvásárlások sorában. A vásárlás teljes értéke 2,68 milliárd euró, beleértve az adósságok átvállalását is.

A világ legnagyobb iparigáz-gyártója már évekkel ezelőtt szerette volna megszerezni riválisát, mégpedig egészben, de erre akkor nem volt módja - tájékoztatta lapunkat Tujner Ferenc, az Air Liquide Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. Nincs róla tudomása, hogy a legértékesebb, illetve legígéretesebb Messer-érdekeltségek között számon tartott kelet- és közép-európai egységek bekebelezése sorra kerül-e, és ha igen, akkor ez mikor várható.

A Messer 1989-ben vegyesvállalatot alapított az Oxigén és Dissousgázgyártó Vállalattal, majd mintegy 90 tároló-elosztó telephely mellett 10 termelő- és átfejtőüzemben hajtott végre beruházást a 310 fős cég.

Ugyanakkor Tujner Ferenc szerint közvetett itteni hatása a mostani ügyletnek is lehet. Az európai multik ugyanis gyakran központosított beszerzéssel dolgoznak, így amely multinak eddig minden egysége a - németországi anyavállalattal kötött keretszerződés alapján - Messertől vette az ipari gázt, az ezentúl az Air Liquide-től szerzi be. Magyar szempontból főleg az itteni leánycéggel is rendelkező németországi vállalatok beszerzései érdekesek. Az ügylet öszszefügg azzal a tulajdonosszerkezet-átalakulással, amelyről a Messer-család (MIG), az Allianz Capital Partners (ACP) és a Goldman Sachs (GS Funds) részvényalap kedden állapodott meg. Az ügylet még a szokásos hatósági és felügyeleti jóváhagyásokra vár az érintett országokban.

Benoit Potier, az Air Liquide igazgatósági elnöke közleményében kifejtette, hogy a felvásárlás gazdasági paraméterei illeszkednek cége növekedési terveihez, s a Messer-egységek beillesztése komoly szinergiahatásokat ígér. Ezek révén ez év végéig az Air Liquide adózás előtti eredménye 100 millió euróval nőhet.

Németország új ipari központja lesz a társaságnak, ahonnan tovább tud majd terjeszkedni Közép-Európa felé. A Messer tavaly Németországban 660 millió eurós forgalmat ért el, Nagy-Britanniában 70 millió, az USA-ban 310 millió euróst.