A független nyersolajtermelő országok idei átlagos kínálata napi 47,8 millió barrel közelébe, a múlt évihez képest 3,3 százalékkal nőhet - jelentette a Bloomberg. Ez csaknem napi 600 ezer barrellel nagyobb növekedés lenne, mint 2003-ban, feltéve persze, hogy nem gyengül az orosz cégek beruházási kedve, és a világpiaci árszint sem süllyed túl mélyre.

Az idei termelésbővülésben (46 százalék körüli részesedéssel) ismét Oroszországé lehet a fő szerep, jóllehet a Jukosz főrészvényese, Mihail Hodorkovszkij tavalyi letartóztatása bizonyos kételyeket támaszt a helyi gyors fejlesztési ütem fenntarthatóságát illetően. A múlt évi napi 830 ezer barreles orosz kínálatfelfutás több mint negyedét ugyanis a Jukosz adta. Ráadásul az állami ellenőrzés esetleges újbóli erősödése nemcsak ez utóbbi, hanem más helyi olajtársaságok beruházásait is visszafoghatja a CGES szerint.

Oroszország mellett az idei jelentős növekedéshez még nagyobb mennyiséggel járulhat hozzá a nyugat-afrikai Angola, az észak-amerikai Kanada, valamint a kaszpi-tengeri régió. Ugyanakkor az északi-tengeri országok mellett a közel-keleti Omán termelése is csökkenhet a függetlenek táborán belül.

Mindez azt jelentheti, hogy a világtermelés mintegy harmadát adó OPEC további piacvesztéssel számolhat, amennyiben a barrelenkénti 22-28 dolláros célsáv felső határához közel kívánja tartani nyersolajai jelzőárát, visszafogva a kínálatát. A jelzőár már csaknem egy hónapja megszakítás nélkül 28 dollár felett mozog, sőt az év eleje óta meghaladja a 30 dolláros szintet is. A tagországok nem hivatalos megállapodása pedig húsznapos túllépés után lehetőséget ad a kínálat bővítésére, ám a kartell egyelőre nem gondol a tavaly novembertől napi 900 ezer barrellel csökkentett termelési összkvótája emelésére. Annál kevésbé állhat ez szándékában, mert az elmúlt évben a dollár mintegy 15 százalékkal csökkent a hat legfontosabb valutával, köztük is főleg az euróval szemben. Ez megdrágította az OPEC-országok importját, erodálva az olajjövedelmüket. Az esetleges kvótaváltoztatás megvitatására legközelebb a szakminiszterek február 10-ére tervezett algíri találkozóján kerülhet sor.