Az elmúlt évben több mint háromszorosára nőtt Magyarországon az ADSL-technológián alapuló interneteléréssel rendelkező háztartások száma 2002-höz képest - derül ki az egyik legnagyobb internetszolgáltató, a Matáv-csoporthoz tartozó Axelero összeállításából, és ezt közvetve megerősítette Lancz Róbert, az Elender értékesítési igazgatója is.

Jelentősen bővült a teljes szélessávú piac is, hiszen 2003 végére már az internet-előfizetéssel rendelkező magyar háztartások mintegy 32 százaléka ilyen típusú eléréssel kapcsolódott a világhálóra. Ezzel az eredménnyel Magyarország a csatlakozó országok között első, és eléri az Európai Unió élvonalába tartozó államok szintjét is.

A hagyományos betárcsázásos piac ugyanakkor stagnáló tendenciát mutatott 2003-ban, egyedül a lakossági hozzáférések (ingyenes és szerződéses) száma emelkedett valamelyest, a növekedés ebben a szegmensben 10 százalék körül mozgott.

Az ADSL-előfizetések számának ilyen mértékű növekedéséhez jelentős mértékben hozzájárultak az elmúlt év vége felé a szolgáltatók által meghirdetett akciók, illetve az elmúlt egy évben bekövetkezett, átlagosan mintegy 25 százalékos tarifacsökkenés. Ez utóbbinak köszönhetően napjainkra a magyarországi ADSL-díjakról elmondható, hogy az Európai Unióban alkalmazottakkal megközelítőleg egy szinten vannak - tudtuk meg Császár Zoltántól, az Axelero stratégiai igazgatóhelyettesétől. Az ADSL további terjedését segíti az is, hogy az internetezők körébe újonnan belépők jelentős része már ezt a technológiát választja.

Magyarországon az egyes szolgáltatók között az ADSL-előfizetések áraiban nem mutatkozik jelentős eltérés, a verseny inkább abban nyilvánul meg, hogy milyen pluszszolgáltatásokat kínálnak az egyes cégek - közölte érdeklődésünkre Lancz Róbert. Ilyen további szolgáltatások lehetnek a tárhely, e-mail cím biztosítása, ingyenes szoftverek, kéretlen levél (spam-) szűrési szolgáltatás. Ebbe a körbe tartozhat a jövőben az ékezetes domainnév is, amit Magyarországon márciustól lehet igényelni.

Jelentős átrendeződés ment végbe a hazai szélessávú piacon, hiszen a korábban szinte egyeduralkodónak számító kábeles kapcsolat kissé háttérbe szorult. Míg 2001-ben az összes szélessávú internet-előfizetés több mint 80 százaléka kábeles volt, addig ennek a technológiának a részesedése 2003 végére 43 százalékra csökkent. A 2004. január elsejétől életbe lépett elektronikus hírközlési törvény azonban a kábelszolgáltatók számára igen kedvező módosítást is tartalmaz (a korábbi, az elérhető háztartások számára vonatkozó egyhatodos korlátozás egyharmadra csökkent), így a jövőben jelentős fejlődésre lehet számítani ebben a szegmensben is.