Szíria 25 éves olaj- és gázkitermelési szerződést írt alá a részben a Mol Rt. tulajdonában lévő horvát INA-val, miután az amerikai IPR csoporttal is hasonló megállapodást kötött.

A szerződés szerint az INA-nak az első négy évben 10 millió dollárt kell befektetnie a geológiai és földrengéstani vizsgálatokba, valamint két kitermelő forrás létesítésébe - jelentette a Reuters a szíriai SANA hírügynökségre hivatkozva.

Az INA számára a kitermelési időszak a szerződés értelmében két évvel meghosszabbodhat, amely alatt újabb 6 millió dollárt kell befektetnie, újabb tanulmányokat kell végeztetnie, és két újabb olajkutat fúrnia. Ezen túl a szerződés további kiterjesztése újabb 5 millió dollárjába és egy újabb olajkút létesítésébe kerül az INA-nak.

Szíria, amely napi mintegy 550 ezer hordónyi nyersolajat termel ki - 330 ezer hordó/nap fogyasztás mellett -, a termelési technológiák fejlesztését, az olaj- és gázkitermelés kiterjesztését szeretné elérni a külföldi cégek bevonásával. A szíriai olajminiszter úgy véli, hogy országa 2020-ig önellátó maradhat olajból, ha addig nem találnak újabb tartalékokat. Az Egyesült Államok becslései szerint viszont az ország egy évtizeden belül nettó olajimportőr lesz.