Minden idők leggyorsabban terjedő számítógépes vírusának bizonyult az első alkalommal január 26-án észlelt Mydoom, ami működésének első 36 órájában 100 millió fertőzött levelet küldött szét világszerte - derül ki az F-Secure, a világ egyik vezető antivírusmegoldás-szállítójának közleményéből. A korábbi csúcstartó, a 2003 augusztusában fertőző Sobig.F féreg egy hét alatt 300 millió vírusos levelet generált, de a Mydoom valószínűleg jóval gyorsabban eléri ezt a számot, hiszen a világ elektronikuslevél-forgalmának 20-30 százalékát már az új vírus generálja. Az F-Secure szakértői szerint a helyzetet súlyosbítja, hogy megjelent a Mydoom új variánsa is.

Annak ellenére, hogy a Mydoom már széles körben elterjedt, nem jelent azonnali fenyegetést a fertőzött számítógépre nézve. Az eredeti vírus ugyanis egy széles körű túlterheléses támadást indít február 1-jén vasárnap minden fertőzött számítógépről a SCO Group, a közismert Unix-szállító weboldala ellen, ami február 12-ig tart. A variáns azonban már a Microsoft fő honlapja ellen is hasonló támadást készít elő.

A Mydoom vírus megjelenése a vezető hazai internetszolgáltató, az Axelero rendszerében eddig nem okozott fennakadást, bár naponta több százezer fertőzött e-mailt szűrnek ki, ami többszöröse az átlagosnak - tudtuk meg a szolgáltatótól.