Mintegy 1,2 milliárd forintos beruházással három új dialízisközpontot létesít az EuroCare Magyarország Egészségügyi Szolgáltató Rt. - tájékoztatta lapunkat Korom Lajos, a társaság vezérigazgatója. Az új központok Siófokon, Ajkán és Mátészalkán épülnek. Az építési munkálatokat már elkezdték, és a tervek szerint az új létesítményekben már tavasszal kezdődhetnek a kezelések.

A kapacitásbővítésre azért van szükség, mert évente összesen mintegy 10 százalékkal több krónikus vesebeteget kell ellátni és a társaság hálózatához tartozó központok túlterheltek, négy műszakban végzik tevékenységüket - tette hozzá a vezérigazgató. Magyarországon évente összesen 4500 dialízises beteget látnak el, ennek az egyharmadát, azaz évi 1500-1600 beteget az EuroCare kezel.

A vezérigazgató ugyanakkor hangsúlyozta, ha az idén kellett volna dönteni a beruházásról, a társaság nem "vág bele", ugyanis a kezelésekre az egészségügyi tárca által biztosított öszszeg nem fedezi a költségeket. Az idén ugyanis csupán 1,4 százalékkal nő a dialízisre fordítható központi keret, míg a kezelendő betegek száma 10 százalékkal bővült, az infláció pedig várhatóan 6-7 százalékos lesz. Továbbá az áfa emelése is terheli a társaságot.

A Magyarországon 15 éve aktívan működő társaság megjelenésekor az első olyan magánkézben lévő cég volt, melyet dialízisközpontok üzemeltetésére hoztak létre. A jelenleg 550 főt foglalkoztató egészségügyi szolgáltató jelenleg az ország 15 pontján van jelen (Budapest, Szombathely, Győr, Veszprém, Kaposvár, Szekszárd, Dunaújváros, Székesfehérvár, Tatabánya, Kistarcsa, Nyíregyháza, Kisvárda, Debrecen, Békéscsaba és Gyula). Az új központok létesítésével mintegy 40-50 fővel bővítik az alkalmazottak számát.