A Linamar Hungary Rt. tegnap adta át Békéscsabán új csarnoképületét, amely - egy 4 milliárd forintos fejlesztés első állomásaként - a gépsorokkal együtt másfél milliárd forintba került - mondta Ivanics János, az autóipari alkatrészeket gyártó társaság vezérigazgatója, hozzáfűzve: a beruházást a Békés Megyei Területfejlesztési Tanács 75 millió forinttal támogatta.

A frissen átadott új, 5700 négyzetméteres gyártócsarnokban, a 600-600 négyzetméternyi új irodaépületben és kiszolgálóegységben további 200 munkahely létesül, így a cég létszáma elérheti az 1900 főt.

A Linamar Corporation 1992-ben vásárolta meg a Linamar Hungary Rt.-t (korábbi nevén Mezőgép), és új üzletágként 1993-ban autóipari összeszerelő tevékenységként egy vákuumszivattyú-összeszerelő sor üzembe helyezésével megkezdte autóipari tevékenységét Orosházán az újonnan épült Linamar Products Division (LPD) üzemben, ahol ma 1200 alkalmazottat foglalkoztatnak. A békéscsabai telephelyet 1994-ben vásárolták meg, majd 1998-tól Precision Part Manufacturing (PPM) néven egy új, 4500 négyzetméteres üzem épült. Ennek bővítésével érte el a PPM gyártócsarnok a 10 ezer négyzetméteres alapterületet.

Elsősorban tengelyeket és sebességváltó-alkatrészeket gyárt a Linamar Magyarországon, amelyekkel a General Motors közvetlen beszállítója. Az elmúlt évek jelentős árbevétel-növekedése főként a precíziós megmunkálás beindulásának köszönhető, így a CVT sebességváltóalkatrész-gyártásnak, illetve a Honeywell számára turbóházak készítésének. A cég a fentiek mellett részegységeket gyárt a Denso, a Perkins, a Bosch és a Delphi számára is.

Az elmúlt évben 1,5 milliárd dolláros árbevételt elért, s mintegy 9 ezer alkalmazottat foglalkoztató Linamar Corporation 1997 óta 16 milliárd forintot ruházott be Orosházán és Békéscsabán.