A december közepén fogadott szerény létszámú kínai turistacsoport után ma újabb 17 távol-keleti vendég érkezik a magyar fővárosba. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) turizmus szakterületén egyelőre nem tudnak újabb csoport érkezéséről. Mint a szakterület illetékese mondta, egyelőre újabb vízumkérelemről nem lehet tudni.

A most érkező csoport - amelynek programját az Euroguide Kft. szervezi - a főváros mellett Észak-Magyarországot, illetve több nagyvárost keres fel, valamint ellátogat Hévízre és a Dunakanyarba.

A magyar beutaztatók először óvatosan ítélték meg a kínai beutazás jövőjét, ám azt követően, hogy a Malév és a Hainan Air aláírta azt a szándéknyilatkozatot, amely szerint augusztustól hetenként három napon közös járatot indítanak a két főváros között, már derűlátóbbak. Becslések szerint ez azt is jelentheti, hogy hetenként 600-700 vendég érkezhet a magyar fővárosba. Szakemberek úgy vélik, e várakozás nem túlzó, hiszen nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy az Európába érkező kínai járatokra már hónapokkal korábban elfogynak a jegyek. Több beutaztató cég azonban még így is óvatos az üzleti lehetőségek megítélésében.

A Magyar Turizmus Rt. (MT Rt.) már közel egy éve folytatja marketingkampányát Kínában. Az idén folytatódik a V4-együttműködés ezen a piacon is, hiszen a négy ország ismét közösen jelenik meg a sanghaji turisztikai vásáron. Emellett az MT Rt. több kínai nagyvárost érintő körútján mutatja be a magyar lehetőségeket. (VG)