BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Furmintok közt egy európai

Szokásunk a szárazban is a legtöbbre hivatott hungaricumnak tartani a szinte kizárólag Tokaj-Hegyalján és Somlón otthonos furmintot. Nyilván nem véletlenül: aligha középszerű az a fajta, amelyből - egy-két társával egyetemben - a világ legnemesebb természetes édes borát készítik. Az elmúlt esztendők tapasztalatai is azt sejtették: a magyar jövő a furmintban van. Egyetlen példát felidézve: másfél esztendővel ezelőtti privát kóstolónkon a 2000-es évjárat legjava fehéreit mértük össze - köztük chardonnay-kat, sauvignonokat, egyebeket -, amely alkalomból történetesen két furmint végzett az élen. Ez akkor is beszédes momentum, ha tudjuk: másmilyen fajták egy sorban történő megmérésükkor különféleképpen viselkedhetnek.

Akár inkább, akár kevésbé fontos ez, jelen "vaktesztünk" megszervezésekor is beillesztettünk a mezőnybe egy kakukktojást. Húzásunkat magyarázza: a viognier hazánkban egyelőre oly egyedül van, hogy az egri Gál Tibor 2002-esét kivéve nem is tudunk más, fogyasztásra kész példányról. Ráadásul úgy találjuk, a Rhone völgyéből érkezett fajta tulajdonságait tekintve nem is áll rettentően távol a furminttól.

Összességében 13 minta került az új felismerésekre szomjas ítészek poharaiba (alább csak a jobbakról értekezünk): kilenc tokaji és két somlói furmint, a Gál-féle újdonság, meg egy szlovákiai darab az Ostrozovic pincészettől. Várakozásaink a bevezetőben jelzett módon nagyok voltak, ám cseppnyit csalatkoztunk. A jellemzően 2002-es tételek - három 2001-es és egy 2003-as keveredett közéjük - egy része ugyan simán átugrotta a szándékosan magasra helyezett lécet, ám igazán és meggyőzően lehengerlő borokkal nem találkoztunk.

Az összkép így is volt annyira kedvező, hogy búsongás helyett inkább a legjobbak erényeit ecseteljük. Első helyen a Királyudvar-féle 2002-es Úrágyáét. A bor sajnos megközelítőleg sem hivalkodhatott 2000-es "őséhez" hasonló kvalitásokkal, teljesítménye mégis elegendőnek bizonyult az első helyezéshez. E sorok írója illata éreztén rögvest így kiáltott - csak képletesen, azaz írásban - : Bourgogne! Tudniillik, olyan minerális, "állatias", egyúttal fás-csonthéjas áramok csapták meg az orrát, amelyek e zseniális francia vidék csúcsboraira emlékeztették. Hanem aztán az ízében alaposan érezhető maradékcukor - úgy 10 grammnyi - valamelyest erodálta a mestermű elismertségét. Nem úgy egy kolléga megközelítésében, aki így írt: "Érződik egy kis cukor, de szép kerek az egész. Harmónia, nyugodtság, szépség, erő. Igazi magyar bor!"

A Királyudvar-produktum megvédte a furmintok becsületét, merthogy a második pozícióba az a bizonyos viognier küzdötte fel magát. Érdekes, hogy mind a Gál-bor, mind a Füleky Pincészet harmadik helyezett 2003-asa az öt "bíra" közül négynél a top 3-ban volt, s mindkettőt egy-egy - eszerint más ízlésű - kóstoló a tabella második felébe sorolta. A viognier-t azért, mert - nem vitás - igen erősen érződött benne a fa. Volt, akit ez nem zavart. Ő imigyen szólott: "Sok alkohol, tisztes test, van benne matéria, izgalmas, nagyon jó." Az öles léptekkel felfelé törekvő Fülekyék munkája ifjonc volt még: "Fura. Hatalmas test, jó savak, kellemes, hoszszú utóíz, fiatal, de még jó lesz." Akadt, aki úgy vélte, nemcsak a jövő bora ez, hanem a jelené is: "Kellemes, barátságos illat, gyümölcsös, férfias, erős bor!"

A dobogóra kapaszkodott "belső hármas" mellett okvetlen megemlítendő Györgykovács Imre somlóija ("gyümölcsös, minerális, mézes és súlyos"), az Oremus mandolása ("izgalmas, telt, éppen kellemes kesernye, szép ásványosság") és egyáltalán nem utolsósorban a Tokaj Hétszőlő 2002-ese. A szerző számára ez volt a legkellemesebb meglepetés. A száraz furmintot az "aszúkészítés melléktermékének" tekintő birtokigazgató, Kovács Tibor keze alól olyan ár-érték arányt képviselő mestermű került elő, amely minden összehasonlítást elbír az ezerforintos kategóriában. "Le a kalappal!" - fogalmazódott a konklúzió a "sűrű, érdekes, kellemesen kesernyés, minerális, módfelett hoszszú" bort kóstolva.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.