BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Borversenyek világszínvonalon

A borfogyasztók többsége hallott már valamilyen borversenyről, esetleg vásárolt már arany- vagy ezüstérmes bort, nagy részük mégis misztikus, bennfentes dolognak tartja a borbírálatot. Egyes szaklapok értékelései gyakran ismertebbek, mint a nagy nemzetközi versenyeken kiosztott díjak.

A borversenyek általában több célt szolgálnak: támpontot adnak a kereskedőknek és a fogyasztóknak a borválasztásnál, a termelőknek saját boraik megítélésében, és nem utolsósorban fontos szakmai fórumot is jelentenek. A versenyek között azonban nagy különbségek vannak piaci és szakmai színvonalukat, elismertségüket tekintve.

Ha körülnézünk a világban, látjuk, hogy szinte hetente rendeznek valamilyen nemzetközinek nevezett borversenyt. Hogy könnyebb legyen eligazodni közöttük, támpontot nyújtanak a nemzetközi szervezetek ajánlásai. A legfontosabbak az OIV (Szőlő és Bor Nemzetközi Hivatal), az UIOE (Nemzetközi Borászszövetség) és a világ tíz legjelentősebb versenyét tömörítő VinoFed, a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége. Utóbbi olyan borversenyeket fog öszsze, amelyek rendelkeznek az OIV és az UIOE együttes támogatásával. Az ajánlások garanciát nyújtanak arra, hogy a verseny megfelel a legszigorúbb szakmai követelményeknek.

A borversenyekkel szemben jogos elvárás, hogy minél objektívabb értékelést adjanak a borokról. Ehhez több feltételnek kell teljesülnie, amelyek közül az egyik legfontosabb a bírálók személye, akik ideális esetben szakmailag jól felkészült, a világ borait jól ismerő, gyakorlott szakemberek. A bírálat során ki kell küszöbölni a zavaró hatásokat, zajokat, szagokat, színeket. A nyugodt körülmények biztosítása mellett fontos a megfelelő kóstolópoharak kiválasztása is, hiszen számos kísérlet bizonyítja, hogy ugyanazt a bort különböző méretű és alakú pohárból kóstolva érzékszerveink eltérő eredményekre juthatnak.

A bírálat során a bírálók természetesen a lehető legkevesebb információval rendelkezhetnek a kóstolt tételekről. A borokat átlátszatlan fóliával vagy kendővel betakart palackban, esetleg már pohárba töltve kapják meg.

Ahogy a sportolóknak általában az izomzata, a borbíráknak az ízlelőbimbóik és szaglószer-vük fárad el, ezért a kóstolt minták száma nem haladhatja meg a napi ötvenet, édes borok esetén a harmincötöt. Nem mindegy az sem, hogy a gyakran akár 4-5 napos bírálat során a zsűritagok hol vannak elszállásolva, milyen az étrendjük, van-e lehetőségük pihenésre, kikapcsolódásra.

Egy magyar fejlesztésű szoftver lehetővé teszi, hogy a bírálók a borokat hálózatba kötött számítógépek segítségével értékeljék. Ez nagyban megkönnyíti a dolgukat, mivel nem kell papíron adminisztrálniuk, számolgatniuk a pontszámokat, könnyebben kiküszöbölhetők a tévedések, gyorsabban megszületik a végeredmény, illetve még több, a borfogyasztó számára érdekes információ gyűjthető be egy-egy borról. A világon egyedülálló programot Mosoni Péter fejlesztette ki a magyar VinAgora borverseny tapasztalatainak és szakmai stábjának segítségével. Magyarországon kívül sikeresen alkalmazták már Svájcban és Szlovéniában is.

Kevesen tudják, hogy a Magyarországon kétévente megrendezett VinAgora tagja a nemzetközi elitnek. Ezen a helyzeten próbál változtatni a Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál szervezője, a Magyar Szőlő- és Borkultúra Kht. a szeptember 9-12-én a budai Várban felállított VinAgora Tér nevű sátrával. A rendezvénysátorba látogatók a Fujitsu Siemens laptopokból és az előbb már említett szoftverből álló világszínvonalú számítógépes bírálati rendszer segítségével kipróbálhatják, hogyan és milyen körülmények között zajlanak a nagy nemzetközi borversenyek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.