Igen szigorú biztonsági feltételeket kell a Paksi Atomerőmű Rt.-nek (PA Rt.) teljesíteni, hogy a 2-es blokkot ismét termelésbe állíthassák. Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) július 16-án adott engedélyt az újraindításra. A 2-es blokk ismételt beindítása során az erőmű nem kért különleges elbírálást, ugyanazokat a paramétereket kellett teljesíteni, mint bármely más termelőegységüknek - hangsúlyozta Kocsis István, a társaság vezérigazgatója tegnap, a 2-es blokk reaktorcsarnokában tartott sajtótájékoztatón. A blokk jó esetben csütörtöktől kapcsolódhat ismét az országos villamosenergia-hálózathoz, s ebben az évben így százhúsz-egynéhány napot üzemelhet. A Világgazdaság érdeklődésére Kocsis István elmondta, ez javítja a társaság eredménykilátásait. A PA Rt. erre az évre 5 milliárd forintos veszteséggel számolt.

Mint ismert, a 2-es blokkban tavaly áprilisban a tüzelőanyag tisztítása közben súlyos üzemzavar történt. A francia Framatome által gyártott tisztítótartály hűtési elégtelensége miatt megsérültek a fűtőelem-kazetták. A kárelhárítási munkálatok elvégzésére nemzetközi pályázaton a fűtőelemeket szállító orosz TVEL kapott megbízást. Jelenleg ennek a tervezése, illetve a szükséges egyedi berendezések gyártása folyik, ugyanakkor Oroszországban megkezdődött a munkálatokban majdan részt vevő személyzet képzése is - tájékoztatott Kocsis István. Tekintettel arra, hogy a tavalyi súlyos üzemzavar a 2-es blokk primer köri berendezéseit nem érintette, az erőmű lehetőséget látott az egység ismételt beindítására.

Kocsis István a tegnapi sajtótájékoztatón elmondta, a 2-es blokkot a kárelhárítási munkálatok idejére majd leállítják, ez 2005-ben várható. A Világgazdaságnak arra a kérdésére, hogy milyen hosszú időszakra kell ismét nélkülözniük majd ezt az áramtermelő egységet, a vezérigazgató azt mondta, az orosz cég pályázatában a kárelhárítási munkálatok kivitelezését 3-4 hónapra becsülte. Hangsúlyozta: a legfontosabb szempont a biztonság, nincs termelési kényszer, ezért épp akkor és épp annyi időre fogják a 2-es blokkot ismét leállítani, amikor és amennyi időre szükséges ahhoz, hogy teljes biztonsággal elvégezhetők legyenek a szükséges műveletek.

A sajtótájékoztatón Kocsis István kitért arra is, hogy a tavalyi üzemzavar óta eltelt időszakban ismét javul a nukleáris áramtermelés, a PA Rt. lakossági megítélése. A legfrissebb felmérés szerint a lakosság 75 százaléka támogatja az atomerőművi energiatermelést, ami 2 százalékkal magasabb a tavaly júniusi szintnél, és csaknem hét százalékkal haladja meg a 2002 nyarán kimutatott értéket. A határozott ellenzők tábora pedig csökken; az egy évvel korábbi 24-ről, 23 százalékra fogyatkozott azok tábora, aki elvetik a nukleáris áramtermelést