Az állandó szellemi munkát végző internetezők túlnyomó többsége hajlandó lenne hagyományos munkahelyét távmunkára cserélni - derül ki az NRC Piackutató Kft. és a TNS közös felméréséből. A gyakori internetezők többségének (63 százalék) van állandó jellegű munkaviszonya, közülük 81 százalékra tehető a szellemi munkát végzők aránya. Az állandó jellegű szellemi munkát végzők közel fele nyilatkozta azt a felmérés során, hogy kisebb-nagyobb rendszerességgel otthonról is szokta intézni munkahelyi ügyeit; a kutatás ez utóbbi szegmensre fokuszált. A megkérdezettek az otthoni munkavégzéshez leginkább mobiltelefont és számítógépet vesznek igénybe, az internetet erre a válaszadók kevesebb mint fele használja.

A távmunka lehetséges előnyei közül a legtöbben a mobilitást említették, illetve a szabadságérzetet. Az előnyök között harmadik helyen szerepelt az időmegtakarítás. A megkérdezettek egyharmada úgy véli, a távmunka a hagyományos munkavégzéshez képest kevesebb stresszel jár, de közel ennyien gondolják azt is, hogy az otthon végzett munka hatékonyabb.

A válaszadók közel 80 százaléka fél attól, hogy a távmunkával végzett napi feladatok mellett leépülnek a társadalmi kapcsolatai. De a távmunka hátrányaként említették a karrierkilátások szűkülését, valamint azt, hogy a munka még inkább besurran a magánéletükbe. A potenciális célcsoportban 48 százalékra tehető azok aránya, akik már tájékozódtak a távmunkában végezhető munkalehetőségekről, túlnyomó többségük pedig hasonló pénzkereset mellett elfogadná, ha foglalkoztatója felajánlaná a távmunka lehetőségét. (VG)