Az idei nemzetközi bor- és pezsgőfesztivál legérdekesebb újdonságának a VinAgora Tér elnevezésű programot nevezte Zilai Zoltán, az eseménysorozatot szervező Magyar Szőlő- és Borkultúra Kht. ügyvezető igazgatója. A projekt lényege: a nemzetközi borversenyek körülményeit reprodukáló sátorban az előre jelentkezők ötvenperces turnusokban, professzionális módszerekkel bírálhatnak el egy hat mintából álló borsort. A listára olyan borok kerülnek, amelyek jegyzett nemzetközi megméretéseken szerepeltek korábban, s szép eredményeket értek el. A feladatra vállalkozók így pontokban összegzett véleményüket összevethetik a zsűrik által megállapított értékelésekben foglaltakkal.

A fesztiválosok amúgy a tizenharmadik alkalommal is alaposan kitettek magukért, s szervezőmunkájukat jelentékeny sikerek koronázták. Ennek jegyében egyre-másra dőlnek meg már jó előre a rekordok. Például soha nem volt még ennyi kiállító a központi rendezvénynek számító borkiállításon és -vásáron: a tavalyi 87-hez képest 110! Következésképpen többféle bort is kóstolhatnak az arra szomjasak - az organizátorok szerint legalább 1300-at -, s eközben képletesen szólva bejárhatják a fél világot. Vagy talán az egészet is, végtére hazánk minden szóba jöhető vidékén túl, lesznek itt borok Ausztriából, Francia-, Görög-, Német-, Olasz- és Spanyolországból - a hivatalos díszvendég csatlakozásunk apropóján is az Európai Unió -, sőt Dél-Afrikából és Chiléből is. A "radikális" bővülés haladéktalan intézkedést igényelt: a kiállítás helyszíne immár a budai Vár Keleti és Nyugati terasza egyszerre, s minden térség, ami a kettő között található - tájékoztatta lapunkat Zilai Zoltán.

A borfesztivál azonban több, mint a várbeli tobzódás az élvezetek között. Mint rendesen, ezúttal is akadnak kísérőrendezvényei, amelyek közül kiemelkedik a budafoki pezsgőfesztivál, a szentendrei szüreti sokadalom, a borrendek és egyéb bor közeli emberek felvonulása a budai Várban körbe-körbe, valamint egynémely kapcsolódó kulturális programok. Kár, hogy ebben az esztendőben anyagiak híján a kultúra a fesztiválszínpadokra korlátozódik. A korábbi években nagyszabású koncertek is szerveződtek, ám ezek most elmaradnak. Mint Zilai Zoltán fogalmazott: a kht.-nak azzal a problémával kellett szembesülnie, hogy minden eddigi teljesítményük ellenére a tavalyihoz képest jóval kevesebb támogatást tudtak elnyerni a különböző pályázatokon. Míg 2003-ban 28 millió, most mindösszesen 11,6 millió forintot kasszírozhattak. Ez a fesztivál 93 milliós költségvetéséhez képest az ügyvezető igazgató szerint édeskevés. A történtek után tehát elmarad a legfontosabb kulturális rendezvénynek tekintett gálakoncert - helyszíne, mint rendesen, a Budapest Kongresszusi Központ lett volna -, s jelentősen csökkentették az eseménysorozat promóciójára szánt összeget is.

Mindez azonban nem jelentett akadályt az előtt, hogy tegnap a Nemzeti Galériában megnyissák a Tokaj-kiállítást, és az előtt sem, hogy a show napokon belül folytatódjék. Szeptember 6-án startol a boregyetem, aztán jöhet a kiállítás meg a többi. Zilai Zoltán úgy látja, pénzügyi gondjaik ellenére még van esély a nullszaldóra: ehhez csak az kell, hogy a borbarátok az idén is legalább annyira lelkesen keressék fel az események helyszíneit, mint eddig mindig.