Európa után amerikai megjelenést tervez a látványpékségeket franchise-rendszerben üzemeltető legnagyobb hazai gyártó, a kecskeméti Fornetti Fagyasztott Pékáru-termelő és Kereskedelmi Kft. A fagyasztott pékáruk termelésével és forgalmazásával foglalkozó vállalat a külföldi szabályoknak való megfelelés miatt a napokban vezette be - belföldön az iparágban elsőként - az IFS nemzetközi élelmiszerszabványt. Az IFS-t Nyugat-Európában szinte az összes nagykereskedelmi lánc (Metro, Aldi, Rewe) megköveteli élelmiszergyártóitól, komoly követelményeket írva ezzel elő a biztonság és higiénia tekintetében.

Palásti József, a társaság alapítója a Világgazdaságnak elmondta: a Fornetti 2005-ben a skandináv és a Benelux államokra fog összpontosítani. Ezekben az országokban a cég minisnack-specialistaként keres mester franchise-vállalatokat és további partnereket.

A folyamatos terjeszkedés mellett a Fornetti a már meglévő hazai és külföldi kapacitásait is fejleszti, nyáron készül el a román piacon a cég eddigi legnagyobb gyára, egy 12 ezer négyzetméteres gyártóbázis. A Fornetti a magyarországi központokat is bővíti: a kecskeméti üzem jelenlegi háromezer négyzetméterét 700 millió forintos beruházással hétezerre bővítik.

Az 1997-ben 20 millió forintos tőkével indult családi vállalkozás magyarországi forgalma tízszázalékos növekedéssel az idén eléri az ötmilliárd forintot. Palásti József Romániában 2004-ben húszmillió eurós árbevételre számít. A Fornetti vállalkozásait jelenleg húsz mester franchise-vállalat működteti Európa országaiban.