Az autóipari üveggyártó japán Asahi Glass Co. Ltd. (AGC) képviselői tegnap aláírták a tatabányai önkormányzattal a városba tervezett zöldmezős beruházásra vonatkozó megállapodást. A tervek szerint a helyi ipari parkban 60 millió eurós ráfordítással épít üzemet a japán társaság. A jövőben innen kívánja ellátni a közép- és kelet-európai régiót. Időközben az AGC Autóipari Magyarország Kft. néven az Asahi magyarországi leányvállalatát is bejegyezték.

Az új üzemben a társaság a legfejlettebb technológiát alkalmazza majd, s várhatóan kétszáz dolgozót foglalkoztat 2006-tól. A beruházás előkészületei már megkezdődtek.

A szerződéskötést követő sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a tatabányai üzem potenciális vásárlói lehetnek az Asahi már meglévő ügyfelei mellett azok az autógyárak, amelyek nemrég telepedtek le az új uniós tagországokban. Fabio Boccalate, az AGC Kft. igazgatója többek között a Suzukit és a KIA-t említette.

A japán társaság a kedvező földrajzi adottságokkal, a könynyű elérhetőséggel, a térség infrastruktúrájával, valamint a beruházáshoz nyújtott megfelelő kormányzati támogatással indokolta a helyszínválasztást a beruházásához. Az autóipari üveggyártónak a régióban Cseh- és Oroszországban van üzeme, további kelet-európai beruházást nem tervez a cég. Az Asahinál arra számítanak, hogy a régióban a tavalyi 2,4 milliárd darabról 2008-ra 4,1 milliárdra nőhet az éves személygépkocsi-piac.