Az elkövetkező hetekben ír alá megállapodást az Agro.bio Hungary Kft. a szlovák zólyomi erdészeti kutatóintézettel, miszerint a budapesti cég is bekapcsolódhat a pekingi kormányzat által elindított Green China programba, amelynek keretében húsz év alatt mintegy hatmillió hektár elsivatagosodott területet kívánnak ismét termőre fordítani és újrafásítani Kínában. A projekt megvalósításához szükséges technológia biztosítását a kínai kormányszervek az idei év elején a zólyomi erdészeti kutatóintézetre bízták, a szlovák intézet pedig a munkálatok során az Agro.bio speciális baktérium-oltóanyagát használná fel. Ez ugyanis alkalmas arra, hogy az elsivatagosodott földterületeken biztosítsa a növényzet életben tartásához szükséges tápanyagokat a talaj revitalizálásával - közölte kérdésünkre Daoda Zoltán.

Az Agro.bio szakmai igazgatója elmondta: a levegőben található nitrogén megkötésén alapuló technológia hasznosítási jogát az Agro.bio 2001-ben vásárolta meg, s a belföldi felhasználás mellett ma már közel tucatnyi külföldi országba exportálják a talajbaktérium-oltóanyagot. Részben ennek köszönhető, hogy a vállalkozás árbevétele a 2001-es százmillió forintról 2003-ra 260 millió forintra emelkedett, az idén pedig várhatóan eléri a 400 milliót. Jelenleg további 40 országban folyik a termék szabadalmaztatása, ezért arra számítunk, hogy a következő éveket a külföldi értékesítés erőteljes felfutása jellemzi majd - hangsúlyozta Daoda Zoltán.

A vállalkozás ugyancsak nagy reményeket fűz ahhoz a technológiához is, amelyet a Biopetrol Kft.-vel együttműködve fejlesztett ki a különféle olajszármazékokkal szennyezett talajok kármentesítéséhez. A szintén speciális baktériumtenyészeten alapuló technológiával a közeljövőben Debrecenben és Budapesten is elindítanak egy-egy projektet, de az igazán nagy lehetőséget mindkét cégnél a külföldi kármentesítési programokban látják. Arról már megszületett a döntés, hogy egy külföldi kármentesítési programot a Biopetrollal közösen hajtunk végre, és a továbbiakban több országban is közösen kívánunk megjelenni a termékkel és technológiával a nemzetközi piacokon - fogalmazott Daoda Zoltán. Elmondása szerint Német-, Oroszországból, Kazahsztánból és Svájcon keresztül a közel-keleti országokból is óriási az érdeklődés a mikrobiológiai alapú kármentesítés iránt. A felsorolt országokban a kőolaj-kitermelés és -feldolgozás során óriási területeket szennyeztek be az elmúlt évtizedekben, igaz, a kármentesítési programok is csak lassan kezdenek beindulni.

Mindezek mellett az Agro.bio elsősorban a hazai önkormányzatoknak szánja az újonnan bevezetett szalmaágyas szennyvíziszapszűrő és -komposztáló technológiáját, amelyet a kommunális szennyvíz nem víztelenített iszapjának tisztítására lehet alkalmazni. A szalmaágyas szűrés a hagyományos megoldásoknál nagyságrendekkel kisebb beruházást igényel, igaz, helyigénye miatt elsősorban a 10-15 ezer lakosegyenérték alatti települések esetén ajánljuk a szennyvíziszap-kezelés megoldására - tette hozzá az Agro.bio szakmai igazgatója. (NIG)