A felszámolás alatt álló Arvit Hűtőipari Rt. a hónap végéig teljesen leállítja termelését. A győri cég jelenleg csak tésztagyártással foglalkozik, nemrég fejezte be a másodlagos paradicsomfeldolgozást. Az Arvit alkalmazásában 8-10 felszámolást végző dolgozót tartanak meg - tájékoztatta a Világgazdaságot Horváth Attila, a Csabaholding Kft. felszámolóbiztosa.

A cég szeptember 30-án tette közzé a Cégközlönyben az értékesíteni kívánt vagyontárgyait, így gyorsfagyasztott készletei egy részére, csomagoló- és dobozológépeire, feldolgozósoraira lehetett pályázni. Ezeknek egy része elkelt, azonban az Arvit márkanevet - amit a korábbi felhívások során sem sikerült értékesíteni - újra meghirdetik. A korábbi meghirdetések folyamán voltak ugyan magyar érdeklődők, akik a márkanévért nem, csak az annak a használatával elért forgalom utáni díjat fizettek volna.

Az Arvitnak a hitelezők által benyújtott igények alapján 900 millió forintos tartozása van. Várhatóan nem tudnak minden hitelezői tartozást kifizetni, a felszámolási költségek (munkabér, energia, bérleti díj) ugyanis szintén több száz millió forintra rúgnak, és a törvény alapján megelőzik a hitelezők követeléseit. Az Arvit elsősorban az aszályos időjárás, a magas alapanyagköltségek és a szerb, lengyel gyümölcs- és zöldségfeldolgozó üzemek versenye miatt ment csődbe. (ThG)