A környezetvédelmi elvárások lesznek talán Románia számára a legnehezebben teljesíthető uniós csatlakozási feltételek, s a kormányzati illetékesek, valamint a környezetvédelmi szabályozás által érintett vállalatok képviselői is egyetértenek abban, hogy a közösségi joganyag átvételének folyamata rendkívül nehéz, hosszú és drága lesz ezen a területen - írja a Nine o'Clock angol nyelvű román napilap.

Románia az év végéig kívánja lezárni a 22 tárgyalási fejezetet az Európai Unióval, és a tervek szerint 2007. január 1-jén Bulgáriával együtt csatlakozhat a közösséghez. Az EU különösen nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelemre, és a vonatkozó uniós joganyag rendkívül gyorsan fejlődött az elmúlt tíz évben - mutatott rá Leonard Orban, Románia főtárgyalója. Hozzátette: a környezetvédelmi szabályozások gyors és hatékony átvétele nagyban befolyásolja majd a román vállalatok versenyképességét.

Románia több kérdésben is szeretne minél hosszabb átmeneti időszakot kapni. Legutóbb október 11-én kérték hat környezetvédelmi irányelv esetében a jogszabály átvételi határidejének újratárgyalását - emlékeztetett Liliana Bara, a környezetvédelmi és vízgazdálkodási minisztérium államtitkára. Az ivóvízminőség, a környezetszennyezés integrált megelőzése és ellenőrzése, a hulladéktárolás, a városi szennyvíz kezelése, a tüzelőberendezések kibocsátásának korlátozása, továbbá a hulladékszállítás felügyeletének és ellenőrzésének feltételeit ugyanis nem tudják teljesíteni a 2007-es eredetileg kitűzött határidőig. Az uniós joganyag által előírt környezetvédelmi feltételek megteremtésére mintegy 29 milliárd eurónyi beruházásra van szüksége Romániának, és a fenti hat direktíva átültetése teszi ki az összeg 70 százalékát - mondta az államtitkár.

A tárgyalások sikeres lezárása után nagy figyelmet kell majd fordítani a határidők teljesítésére, mivel ezt az unió szigorúan vizsgálni fogja - hangsúlyozta Liliana Bara. A 29 milliárd euró jelentős részét fedezi az EU PHARE-alapja, de mintegy 20 százalékkal a román államnak is hozzá kell járulni a költségekhez, és más nemzetközi intézmények is beszállnak a finanszírozásba. Románia 11 témakörben szeretne átmeneti időszakot kapni. Öt irányelv esetében már sikerült megegyezni Brüsszellel az átmeneti időszakokról, amelyek mellett a fent említett hat direktíva esetében négy-nyolc év közötti türelmi időt kér a román fél.