Visszaszorulóban van, de még mindig magas az idegennyelv-képzések között azoknak az eseteknek az aránya, amikor a cégek azt kérik a nyelviskoláktól, általános tudással gazdagítsák az alkalmazottakat - ismerteti Légrádi Tamás. A Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke hozzáteszi: fokozatosan nő azoknak a képzéseknek az aránya, amelyekben speciális nyelvismeretet - mint például a prezentációs vagy a tárgyalási technikához szükséges tudást, esetleg az üzleti nyelvben való jártasságot - nyújtanak a résztvevők számára.

Egyre kevesebb cég követeli meg a vezetőktől, beosztottaktól, hogy a nyelvtanfolyam hasznosságát nyelvvizsgával bizonyítsa, ezzel szemben tért hódít az az igény, amikor csak az adott személy feladatkörének ellátásához elengedhetetlen, de e tekintetben mindenre kiterjedő nyelvismeret-átadást kérnek a nyelviskolától. Amikor azonban a "pénztárca szűkösségéből" adódóan más-más munkakört betöltő személyeket "zsúfolnak" egy csoportba, akiknek ráadásul egyenként egészen más képzésre lenne szükségük, sokszor kidobott pénz az ablakon.

E tekintetben a HR-vezetőnek kardinális jelentősége van - magyarázza a szakember. Neki kellene nagy vonalakban kitalálnia, milyen tudásra van szüksége a képzésre beíratandó személyeknek, majd a már a nyelviskolában végrehajtott tudásszintfelmérés után átbeszélni az iskolával az igényeket. Elengedhetetlen lenne az is, hogy a cég elvárásait és az egyének elképzeléseit közelítse egymáshoz.

Az utóbbi néhány évben növekszik annak az aránya, amikor a vállalat fizeti a képzés teljes költségét. Ezt a tendenciát csökkenti, hogy a cégek egy része még mindig nem tud arról a közel egy éve életbe lépett lehetőségről, hogy a szakképzési hozzájárulás egyharmadának a terhére elszámolhatja a munkavállalók nyelvi képzésének költségeit - húzza alá Légrádi Tamás. Ez a költségcsökkentő tényező pedig munkaadó, munkavállaló számára egyaránt kedvező.

A cégek egy része azonban még mindig bizonyos feltételekhez (nyelvvizsga, a tanfolyamról való hiányzás limitálása) köti a finanszírozást, ez az eszköz ugyanakkor az érintettben stressz kialakulásához vezethet, ami kártékonyan hat a végeredményre.