Háromszázmillió forintból, azaz közel 50 milliárd lejből kezdheti meg az Erdélyi Magyar Televízió (EMTV) indításának előkészületeit az intézmény létrehozásával megbízott kolozsvári Janovics Jenő Alapítvány - értesült lapunk.

Ez az összeg azonban nem elegendő a csatorna elindításához. Nagy Zsolt, a RMDSZ ügyvezető alelnöke, egyben pedig az alapítvány kuratóriumának elnöke a Világgazdaságnak elmondta: további 2-300 millió forint, azaz összességében több mint félmilliárd forint szükséges ahhoz, hogy az adó megkezdhesse működését. Amennyiben sikerül a hiányzó részt biztosítani, úgy optimális esetben háromnegyed éves csúszással kezdheti meg a sugárzást az EMTV. Jelezte azonban azt is: hivatalosan még nem tájékoztatta őket a pályázaton elnyert öszszegről az Informatikai és Hírközlési Minisztérium. Ha megérkezik a pénz, azt a stúdió, a vágó és a vezérlő eszközkészletére fordíthatja az alapítvány.

Nagy Zsolt elmondta: folyamatosan tárgyalnak a magyar kormány képviselőivel, emellett pedig erdélyi magánbefektetőkkel is folynak a megbeszélések. Számításai szerint az EMTV adása mintegy 1,5 millió magyarhoz jutna el a marosvásárhelyi stúdióból műholdas szóráson keresztül. Nagy Zsolt jelezte: egyelőre nincs meg a stúdió pontos helyszíne, a kiválasztás folyamatban van. (VG)