Néhány héten belül szerkezetkész állapotban lesz az Ecomissio Kft. új csarnoka, amelyben a vállalkozás elektronikai hulladékok bontásával foglalkozik majd. A cég Tiszaújvárosban egy évi 8200 tonna kapacitású veszélyeshulladék-égetőt üzemeltet, amely jelentős mennyiségben fogad elektronikai hulladékot is. Ugyanakkor a leselejtezett eszközökben lévő anyagok jelentős részét hasznosítani lehetne, így vetődött fel, hogy egy olyan üzemcsarnokot építsünk, amelyben elemeire bonthatók a hulladékká vált termékek - fejtette ki kérdésünkre Kiss Imre. Az Ecomissio Kft. ügyvezetője elmondta: a 360 négyzetméteres csarnok építése, valamint a szükséges alkatrészek beszerzése összesen 60-70 millió forintba kerül, s a tervek szerint az új épületben 2005 elején kezdődhet meg a munka. Első lépésben az Ecomissio Kft. az eszközökben lévő műanyagok, valamint a fémek és nemesfémek kinyerésére törekszik, ám amennyiben az üzleti számítások beválnak, a későbbikben az előfeldolgozás továbbfejlesztése is szóba kerülhet. Így elképzelhető, hogy hoszszabb távon a kiszedett nyákok darálását és frakcionálását is megszervezi a vállalkozás. A cég elsősorban ipari üzemektől és különféle közintézményektől vesz át elektronikai hulladékokat, ám a következő években a lakosságtól származó leselejtezett eszközök is megjelenhetnek. Az új csarnok működtetéséhez a jelenleginél nagyobb mennyiségben kell elektronikai hulladékokat fogadni, ezért azt fontolgatjuk, hogy csatlakozzunk-e valamelyik alakulófélben lévő koordinálószervezet hálózatához - tette hozzá Kiss Imre.

Ezzel párhuzamosan az Ecomissio Kft. a közelmúltban százszázalékos tulajdont szerzett a Tiszavasváriban lévő veszélyeshulladék-égetőben is. Hosszas mérlegelés után az eddigi résztulajdonos, az ICMN Kft. belement az adásvételbe, ám az Ecomissio Kft.-nek a következő hónapokban jelentős összeget kell az évi 5 ezer tonna kapacitású létesítmény felújítására fordítani. Az égetőnek ugyan van füstgáztisztítója, ám az európai uniós környezetvédelmi előírások értelmében 2005. január 1-jére az emisszió folyamatos mérésére alkalmas berendezéssel kell felszerelni az égetőt, amelynek költsége elérheti a 45 millió forintot. Emellett, gazdaságossági megfontolások miatt, egy általános felújításra is szükség lesz. Ennek részeként a létesítmény kapacitásának növelésének a lehetőségét is megvizsgáljuk, így a fejlesztés költségigénye elérheti a 100 millió forintot. A cég árbevétele dinamikusan növekszik: a forgalom összértéke 2001-ben alig haladta meg a 470, a tavalyi árbevétel pedig elérte a 700 millió forintot.

A cég az elmúlt időszakban is jelentős összeget fordított fejlesztésekre: az 1996-ban megépített veszélyeshulladék-égetőre tavaly szerelték fel a folyamatos emisz-sziómérésre alkalmas műszereket, 40 millió forint értékben. A közelmúltban átalakíttatták a létesítmény füstgáztisztítóját is, továbbá jelentős bővítést hajtottak végre a fedett tárolóterületek kapacitásának megnövelése érdekében, amelyek beruházási költségei együttesen meghaladták a 150 millió forintot. (NIG)