A Mokate lengyel élelmiszer-ipari társaság saját ustroni üzemébe telepíti át az általa két hónapja felvásárolt cseh Dukát teacég zlíni gyártósorát - értesült az iDnes hírportál. A kelet-csehországi telephelyet azonban nem számolja fel, a helyén korszerű logisztikai központot hoz létre. A korábban főleg kapucsínót és instant kávét gyártó és forgalmazó Mokate 2003-ban 1,6 millió eurót fordított teagyártása fejlesztésére. Így jelenleg már Lengyelország harmadik legnagyobb tea-előállítója a mellett, hogy továbbra is uralja a helyi kapucsínópiacot.

A Mokrysz család tulajdonát képező, összességében több mint 150-féle élelmiszerterméket kínáló cég árbevétele évi 270 millió zloty (16,5 milliárd forint), a létszáma pedig ezer fő körül mozog. A cseh határhoz közeli Ustron mellett a Katowicétől délre fekvő Zoryban van a másik gyártási központja.

A lengyel társaság külföldön egyelőre elsősorban a visegrádi országok piacaira összpontosít. Magyarországi leányvállalata, a nagykereskedőkön, illetve kiskereskedelmi láncokon keresztül értékesítő Mokate Hungária Kft. 2001 második felétől működik. A kávétermékek, forró csokoládé, kakaó és fehérítők mellett az idén januártól már az anyavállalat teáit is teljes körűen forgalmazza. A portfólióvárhatóan a jövőben a Dukát-teákkal is bővül, ezek egyelőre nincsenek jelen a hazai piacon. Az itteni teafogyasztás mindazonáltal erősen idényjellegű (főleg a hideg évszakokra jellemző) a Mokate Hungária tapasztalatai szerint.