A houstoni központú Pogo amerikai tevékenységére kívánja erőforrásait koncentrálni, ezért az év elején meghirdette eladásra magyar és thaiföldi érdekeltségeit. A Szolnok környékén szénhidrogén után kutató Pogo Hungary Kft.-t az ugyancsak amerikai Torreador Resources Corp. (TRC) vásárolta meg kilencmillió dollárért - tudatta közleményében a Pogo. A tranzakciót várhatóan július végén zárhatják le.

Paul van Wagenen, a Pogo elnök-vezérigazgatója az üzlettel kapcsolatban elmondta, hogy sikeres volt a magyar leányvállalat, de nem érte el azt a kritikus tömeget, amely indokolttá tett volna további befektetéseket. Az új tulajdonos a TRC független amerikai olajtársaság, amely a tengerentúlon mintegy kilencszáz kutatási területen érdekelt a munkálatok irányítójaként vagy társtulajdonosként. Európában Francia- és Törökországban, valamint Romániában vannak érdekeltségei. Keleti szomszédunknál három blokkban folytat kutatásokat.

A Pogo mellett másik tíz társaság kutat szénhidrogén-előfordulások után Magyarországon. A tizenegy vállalkozás öszszesen kilencven területen osztozik, amelyek közül kettőn még az 1995-ben megszerzett kutatási koncesszió alapján folynak a munkálatok.

A külföldi befektetők évente átlagosan 15 millió dollárt fektettek be. Az ismert programok szerint azonban ebben az évben mintegy 35 millió dollárt terveznek Magyarországon a kutatásokra fordítani, ebből több kutatófúrást mélyítenek, illetve háromdimenziós szeizmikus méréseket végeznek. A kutatásban részt vevők köre folyamatosan bővül, miután a nemzetközi gyakorlatban az olajcégek dinamikusan kezelik kutatási portfóliójukat.

A Pogo mellett korábban az ugyancsak houstoni székhelyű El Paso is jelezte, hogy eladná magyar érdekeltségét, amennyiben megfelelő ajánlatot kap, mert ázsiai, illetve amerikai tevékenységére kíván koncentrálni. A dolog érdekessége, hogy egyelőre az El Paso és a Pogo tudott eredményt felmutatni, az inkei, illetve a szolnoki mezőn jelentős földgáz-előfordulásra bukkantak. A Pogo egy évvel ezelőtt azt közölte, hogy az idén már megkezdődhet a földgáztermelés az 1100 hektáros területen. Eddig 9,5 millió dollárt költöttek el Magyarországon, és az itteni leányvállalat értékesítésének előkészítése során is folytatták a kutatási programot.