Heteken belül megszülethet az első kivitelezői szerződés a cigándi árapasztó tározó építésével kapcsolatban, amely az első lenne azon vésztározó létesítmények sorában, amelyek öszszességében mintegy egy méterrel csökkenthetik majd a Tisza vízszintjét árvízi tetőzéskor. A cigándi beruházásnak négy eleme van, amelyek közül elsőként a tározót keresztező közút és híd építésére vonatkozó kivitelezői szerződést írhatják alá, amelyre előzetesen 650 millió forintot irányoztak elő. Ugyanakkor a projekt két legnagyobb - 7,6, illetve 7,5 milliárd forintos - tételét a víz-, valamint a tájgazdálkodási létesítmények építése teszi ki, amelyekre a magasabb érték miatt nemzetközi közbeszerzési eljárást kell lefolytatni. A negyedik rész, a beeresztő műtárgy és a hozzá tartozó töltésszakasz megépítése mintegy hatszázmillió forint lesz. Az erre vonatkozó közbeszerzési pályázatot azonban csak szeptemberben írják ki - közölte kérdésünkre Bognár Zoltán, az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főigazgatóság (OKTVF) vezető főtanácsosa.

Az egyéb költségeket is figyelembe véve a cigándi beruházás teljes költsége mintegy 17 milliárd forint lesz, amelyre az OKTVF 6,2 milliárd forint támogatást nyert a környezetvédelmi és infrastruktúra operatív programból (kiop), a fennmaradó öszszeget pedig költségvetési forrásból finanszírozzák. A kiopból a tájgazdálkodási létesítmény kialakítására kaptak támogatást azzal a céllal, hogy egy mintaprojekt keretében a tározókon kívüli területeken művelésiágazat-váltást hajtsanak végre, és vizes élőhelyeket alakítsanak ki, a jelenlegi szántókat pedig legelőkkel váltsák fel.

Ezzel párhuzamosan az OKTVF június végén a tiszaroffi tározó építésére vonatkozó közbeszerzési eljárást is ki szeretné írni, amelynek beruházási költségét mintegy 5,2-5,3 milliárd forintra becsülik. A tisza-roffi projekthez kapcsolódik a tiszai töltés megerősítése a tározó mentén. Ennek nyertesét közbeszerzési eljárás útján már korábban kiválasztották, s az 1,1 milliárd forintos beruházást a Kötiviép'B Kft. végezheti el. A tervek szerint a tiszaroffi és a cigándi tározónak is jövő év végéig kell elkészülnie, s a kisebb csúszások ellenére jó esély van arra, hogy a munkákat időben befejezzék.

A Vásárhelyi-terv összes beruházása után körülbelül egy méterrel csökkenhet majd a Tisza tetőzési szintje. Ezen belül a mintegy 94 millió köbméter víz befogadására alkalmas cigándi víztározó 30, a 97 millió köbméter kapacitású tiszaroffi létesítmény pedig 25 centiméterrel csökkentheti a vízállást, miközben a tározók építése mellett óriási szerepe van a hullámtéri rendezéseknek is. Mindenesetre további három tározó építésének előkészülete is folyik. Ezek a Szamos-Kraszna-közében, Hany-Tiszasüly mellett, valamint a folyó Nagykunság melletti szakaszán valósulnának meg, amelyekhez az OKTVF az Európai Unió 2007- 2013 költségvetéséből kíván támogatást szerezni. (KR)