Informatikai ismereteket és üzleti angol nyelvet oktat e-learning keretében munkatársainak az 1350 főt foglalkoztató Szerencsejáték Rt., amely az idén vezette be a távoktatás internetes formáját - közölte lapunk érdeklődésére Hegyesiné Orsós Éva, a társaság HR-igazgatója.

Az e-learning bevezetését több tényező is indokolta. Az egyik, hogy egy időben, egyszerre, sok munkatárs költséghatékony képzését teszi lehetővé. Lehetőséget biztosít arra is, hogy mindenki saját időbeosztása szerint sajátítsa el a tananyagot, és saját ütemében haladjon. A társaságnál öszszesen 250-en vesznek részt a távoktatásban.

A Magyar Szabadalmi Hivatalnak egyebek mellett feladata a szellemitulajdon-védelmi tudatosság erősítése és a tárgyhoz tartozó ismeretek oktatása. A szabadalmi tárgykörben öt éve ingyenesen hozzáférhető a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem távoktatási központjával közösen kifejlesztett Szabadalom - Versenyelőny című távoktatási tananyag.

A kor technológiai igényeinek megfelelően ugyanakkor a hivatal - az Eduweb Multimédia Rt. közreműködésével és szakmai támogatásával - jelenleg a szabadalmi tárgyú távoktatási anyag e-learning alapú változatát fejleszteti, amelynek segítségével a világhálón keresztül bárki elvégezheti a tanfolyamot - tájékoztatta lapunkat Haszonits András, a hivatal osztályvezetője. Ennek során a szakma szakavatott képviselői segítik különféle elektronikus szolgáltatásokon keresztül az ismeretek elsajátítását és a felmerült kérdések megválaszolását. A tananyag e-learning formában 2005 negyedik negyedévében válik elérhetővé a Magyar Szabadalmi Hivatal honlapjának oktatási szekciójában.

A hivatal saját dolgozóinak képzése céljából is szorgalmazza a bekapcsolódást a szellemitulajdon-védelmi világszervezetek honlapjain elérhető nemzetközi szakmai elektronikus képzési formákba. (VG)