A szerencsejáték-törvény módosításával kapcsolatos országgyűlési döntésre vár az az amerikai befektetői csoport, amely Bezenye és Hegyeshalom között megépítené az Euro Vegas szórakoztató-központot. Schmatovich Mátyás, Bezenye polgármestere lapunknak elmondta: a csoport képviselői ezen a héten több illetékes minisztériummal is tárgyalnak. A tervek szerint három szálloda is épülne az osztrák Asamer csoport által megvásárolt 180 hektáros területen.

Mivel a környéken mezőgazdasági művelésre alkalmatlan a föld, 4-5 évvel ezelőtt kezdték meg a tájékozódást, érdemes-e ipari parkot létesíteni. Mivel az Asamer csoportnak voltak már érdekeltségei Mosonmagyaróvár környékén, a kapcsolatfelvételt a föld megvásárlása, majd az amerikai befektetők bevonása követte - mondta el a polgármester, hozzáfűzve: a mintegy ötezer munkahelyet teremtő komplexumba Ausztriából és Szlovákiából is várnak munkavállalókat.

A szomszédságban - szintén Bezenye és Hegyeshalom között - októberben kezdik meg a Lukale Amusement Town építését a Lukale Investment & Development Rt. tulajdonában lévő 153 hektáron. A cég máris opciós szerződést kötött további 180 hektár megvásárlására. Itt az első lépcsőben 60 ezer négyzetméteres bevásárlóközpont, valamint 588 ágyas, ötcsillagos hotel és 120 hektáros élményváros - Amusement Town - épül - tájékoztatta lapunkat az osztrák tulajdonban lévő cég projektigazgatója, Rada Anikó. A 2006 októberére elkészülő bevásárlóközpont kereskedelmi területeire már kötik az előszerződéseket, de a legnagyobb bérlők már meg is vannak. Az élményváros létesítéséről szóló döntést többéves piackutatás előzte meg, s amint azt Rada Anikó elmondta, 600 kilométeres körzetben nincs a tervezetthez fogható vállalkozás. Összevethető lesz ugyanakkor az EuroDisney, a németországi Europa Park és a szintén német Phantasialand látványosságával. A 224 millió eurós beruházás 6700 munkahelyet teremt a tervek szerint, és évente 3,4 látogatóra számítanak egyebek között Németországból és Svájcból is.

Győrben az ipar által elhagyott barnamezős területek rehabilitációja során nagy fejlesztések vannak folyamatban, illetve várhatók a közeljövőben. Eredics Imre alpolgármestertől megtudtuk, hogy a német ingatlanfejlesztő cég, az ECE által a jövő évre felépítendő 24 ezer négyzetméteres Árkád Győr nem az egyetlen nagy léptékű beruházás a városban. A NOA Investment 15 ezer négyzetméteres bevásárlóközpont-építési terve mellett a Győr Plaza bővítése is szóba került.

Szintén a város iránti érdeklődést mutatja, hogy 25 ezer négyzetméter eladóterű bevásárló- és szórakoztató központ jövő évi építését tervezi a Gardénia Rt. többségi tulajdonosa, a Hungarian Industries GmbH. A központ beruházás a tervek szerint ötmilliárd forintba kerül.