A helyi adókról szóló törvény módosítását kezdeményezi két önkormányzati szövetség annak érdekében, hogy a jövőben a mobilszolgáltatók bázisállomása is telephelynek minősüljön - derül ki a lapunkhoz eljuttatott közleményből. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) és a Községek, Kistelepülések és Kistérségek Országos Önkormányzati Szövetsége szerint a kistelepülések érdekeit súlyosan sérti a Fővárosi Bíróság döntése, amely nemet mondott a T-Mobile Rt. utóbbi években követett helyi iparűzésiadó-fizetési gyakorlatára. A mobiltársaság iparűzési adójából eddig forgalomarányosan 75 százalék jutott a fővárosi önkormányzatnak, 15 százalékot kaptak a megyei jogú városok, ahol a mobilcég ügyfélszolgálati irodát tart fenn, s a fennmaradó tíz százalékon osztozott 850 hazai település, ahol a cég bázisállomást üzemeltet. A bírói döntés értelmében a tíz százalék is a cég székhelyéül szolgáló fővárost illeti meg, amely a vitatott kétmilliárd forintnyi összeget hatszázmillió forintos büntetőkamattal már be is fizettette a mobiltársasággal.

Az önkormányzatoknak öt évre visszamenőleg kell a mobilcégnek visszafizetni az iparűzési adót. A TÖOSZ arra szólította fel tagjait, hogy ne fizessenek, s kormányzati segítséget kért az ügy rendezéséhez. Ezt egyrészt azzal indokolják, hogy a települések nem tudnak fizetni. Másrészt az esetleges viszszafizetés esetén az önkormányzatok kétszeres hátrányt szenvednek, mivel saját adóerő-képességük miatt az elmúlt években elestek olyan állami támogatásoktól, amelyekre jogosultak lettek volna.

A Fővárosi Bíróság döntésének felülvizsgálatát kéri majd a Legfelsőbb Bíróságtól a T-Mobile Rt. - válaszolta lapunk megkeresésére Sugár András vezérigazgató, aki továbbra is úgy véli, a törvény szellemében jártak el. A bázisállomások ugyanis rendszeres karbantartást igényelnek, a létesítmények hozzájárulnak a jövedelemtermeléshez és terhelik a helyi infrastruktúrát. Ezek a kitételek megfelelnek a vitatott telephely minősítésnek - tette hozzá. A mobilcég azzal is számol, hogy az érintett önkormányzatok valamelyike pert indít ellenük, s az sem kizárható, hogy az abban hozott bírói döntés ellentmond majd a Fővárosi Bíróság értelmezésének.

A vezérigazgató szerint ha a felülvizsgálati eljárás mégis a cégnek adna igazat, az jelentősen megkönnyítené az infrastruktúra jellegű beruházások helyzetét az országban. A mobiltársaságoknak ugyanis a hálózatépítés egyik legnehezebb feladata a toronyengedélyek megszerzése. (KÁ-SGy)