Valószínűleg baromfipestisre (úgynevezett Newcastle-betegségre) bukkantak a brazil csirkeállományban az ottani állat-egészségügyi hatóságok - derül ki a Dow Jones híradásából. Takács László, a Baromfi Terméktanács (BT) igazgatója lapunknak elmondta: bár a kórokozó az emberre nem veszélyes, a BT az eset kapcsán ismét felhívja a hazai fogyasztók figyelmét, hogy óvakodjanak a külföldről származó, sokszor kifogásolható vagy bizonytalan minőségű termékektől. A Lidl áruházláncban nemrég talált, szalmonellabaktériummal fertőzött lengyel baromfihús is azt bizonyítja, hogy nem árt az óvatosság az importárukkal szemben - szögezte le.

Mint ismert, a hazai piacon visszatérő zavart okoz, hogy időről időre olcsó brazil csirkehús, főként mellfilé érkezik az országba. A behozott (fagyasztott) alapanyagot eddig elsősorban a baromfiipar használta fel készítménygyártásához, de most egyes piaci hírek szerint importált késztermékek is megjelentek egyes üzletek pultjain. Utóbbi információt ugyanakkor a BT illetékesei lapunknak nem erősítették meg.

Hírügynökségi jelentések szerint a brazil hatóságok mostanáig nem túlságosan sok, mindössze 17 ezer csirkét vágattak le, és egyelőre a pestis hivatalos megerősítése is késik. Bár e betegség nem az exportra termelő brazil tartományokban bukkant fel, hazai szakértők szerint a dél-amerikai ország - legalábbis fertőzött régióiban - karanténintézkedésekre számíthat. Emellett az importáló államok saját állatállományuk védelme érdekében megtilthatják a brazil baromfihús behozatalát is. Az Európai Bizottság álláspontja egyelőre nem ismert az ügyben - tudtuk meg.

A Newcastle-vírust Brazíliában legutóbb négy évvel ezelőtt mutatták ki. Akkor a brazil állat- és növényegészségügyi intézet 107 farmot helyezett karantén alá a betegség kitörésének hét kilométeres körzetében.