Alaposan meg fognak lepődni a magyarországi élelmiszer-napicikk kereskedelmi vállalatok, ha az amerikai Wal-Mart valóban megveszi a Cora hálózatot - amint azt a Figyelő írja, amely szerint a szakmában azt beszélik: a céghez az Auchan hálózat is "illene".

Áruházi berkekben nyílt titokként kezelik, hogy a Wal-Mart heteken belül felvásárolhatja a hét Cora hipermarketet - olvasható a hetilapban. Azonban egyetlen kereskedelmi vállalatot vagy szakmai szövetséget sem találtunk, amely nem újságírótól magánbeszélgetésben, hanem üzleti forrásból hallotta volna a hírt.

A Cora áruházakat működtető Magyar Hipermarket Kft. ugyan nem reagált érdeklődésünkre, de a szintén a Delhaize csoporthoz tartozó Csemege-Match Kereskedelmi Rt. külkapcsolati igazgatója, Sztanka-Tóth Magdaléna kijelentette: semmiféle hitelt érdemlő forrásból származó információjuk nincs az ügyben. Emlékeztetett rá, nemrégiben az a pletyka röppent fel, hogy a társasághoz tartozó, 67 egységet magáénak tudó Profi diszkontláncot eladnák a szintén Magyarországra igyekvő Aldinak.

Az Auchan Magyarország Kft. vezérigazgatója, Jean Paul Filliat pedig visszakérdezett: Miért jönne ide a Wal-Mart, amely egyszer már úgy találta, hogy kicsi neki ez az ország, és az elemzők szerint telített a piac?

Az Auchan nem tárgyalt és nem tárgyal a Wal-Marttal, mivel egyetlen része sem eladó - hangsúlyozta. Az Auchan családi vállalkozás, amely nincs a tőzsdére bevezetve, így annak sincs kitéve, hogy felvásárolják a papírjait.

Természetesen ilyesmiről nincs szó, viszont az előzetes terveknek megfelelően folytatódik a hálózatbővítés. Még az idén megnyílik a cég tizedik áruháza Solymáron, a közelmúltban megvásárolták az eddig bérleményként üzemeltetett kecskeméti áruházat, és megnyílt a harmadik saját, diszkontáron értékesítő benzinkút Csömörön. Az Auchan a távlati tervek szerint összesen mintegy 18 hipermarketből álló áruházláncot szeretne létrehozni Budapest környékén és a nagyvárosokban. (DK)