Teljesen átrendezheti a gumihulladékok piacát, hogy a következő egy-két évben közel duplájára nőnek a hazai hasznosítási kapacitások. Jelenleg a leselejtezett gumiabroncsokat anyagában hasznosító vállalkozások kilogrammonként harminc forint körüli összeget kérnek a gumihulladék átvételéért, s a beszállítóknak tíz forint körüli összeget kell fizetnie akkor is, ha a cementgyári - égetéses - hasznosítást választják. Ugyanakkor a hasznosítókapacitások növekedése miatt a helyzet megfordulhat, s egy-két éven belül várhatóan már a hasznosítóknak kell fizetni a hulladékért.

A gumihulladékok hasznosító hazai cégek együttes feldolgozókapacitása évi mintegy 45-47 ezer tonna. E mennyiséget önmagában közel 15 ezer tonnával növelheti, ha a Duna-Dráva Cement Kft. beremendi üzeme után a Holcim Rt. lábatlani cementgyárában is megkezdődik a leselejtezett abroncsok termikus hasznosítása. Emellett a Strabag Rt. hárommilliárd forintos beruházással tervezi egy új hasznosítóüzem építését Lenti mellett, amelyben az aszfalthoz keverhető granulátumot állít majd elő. Az útépítő cégek a gumihulladékok egyik legnagyobb felvevőivé válhatnak, ám további lehetőségek vannak az energetikai hasznosításra is: újabb beruházást készít elő Kelet-Magyarországon a Techcon Kft.

A koordináló szervezetek megjelenésének köszönhetően a gumihulladékok iránti kereslet már most is érezhetően élénkebb, mint egy-két évvel ezelőtt, ám egyelőre a hasznosítók kérnek pénzt a hulladék átvételéért, s az összegyűjtött gumihulladékot ma még sok esetben érdemesebb osztrák feldolgozóknak szállítani - fejtette ki Sinka Gábor, a Gumiabroncsgyártók Magyarországi Egyesületének (GME) igazgatója. A gumiabroncsgyártó és -importáló cégeknek az idén az általuk forgalomba hozott abroncs mennyiségének 75 százalékának megfelelő gumihulladék visszagyűjtését és hasznosítását kell megoldani. Ennek megszervezését többségük koordináló szervezetekre bízza, amelyek közül az Öko-Gum Kht. 26 ezer, a GME 15 ezer, a Kör-Korr Kht. pedig 7 ezer tonna leselejtezett gumiabroncs feldolgozását tervezi az idén. (NIG)