A TechCon Kft. Polgáron egy évi 40-45 GWh villamos energia termelésére szolgáló erőmű építését tervezi, amelyben a cég által gyűjtött leselejtezett gumiabroncsok elégetésével termelnének áramot. Bár a terveket még nem véglegesítették, az előzetes számítások szerint a beruházás értéke eléri a hat-hét milliárd forintot - közölte kérdésünkre Székely Zoltán. A TechCon Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: olasz, német és francia üzemekben használt környezetbarát technológiát is vizsgálnak, s jelenleg a döntést közvetlenül megelőző tárgyalások folynak.

A beruházás nagyságrendjét mutatja, hogy az előzetes számítások szerint az erőmű a Magyarországon keletkező összes gumihulladék mintegy 20 százalékát tudja majd fogadni. Ugyanakkor - az idén mintegy 550 millió forint árbevétellel kalkuláló - TechConnál azzal számolnak, hogy a létesítmény üzembe helyezését követően a jelenleg begyűjtött hulladékmennyiség elegendő lesz a működéshez. A vállalkozásnál számítanak arra is, hogy a hasznosítási előírások tovább szigorodnak, illetve az országban az elmúlt évtizedekben felhalmozott, több száz ezer tonna "történelmi" gumiabroncs-hulladék feldolgozását is előbb-utóbb meg kell oldani, amelyre megfelelő kiírás esetén pályázatot nyújtanának be.

A másik nyitott kérdés a finanszírozás: a TechCon Kft. jelenleg 764 millió forintnyi saját tőkével rendelkezik, ezért a beruházást csak tőkeemeléssel és hitel felvételével tudják megvalósítani. Mindenesetre a cégvezető szerint az előkészületek biztatóan alakulnak, és az engedélyeztetési folyamat is megkezdődött, így jövő év végére elkészülhet az új létesítmény, amelynek végleges üzembe helyezésére 2007 elején kerülhet sor.