A biztonságos és hatékony gyógyszeres terápia érdekében az Európai Gyermekorvosok Szövetsége és az alakulóban lévő Európai Gyermekgyógyászati Akadémia arra kéri az Európai Parlamentet, fontolja meg, hogy az újonnan kifejlesztett gyermekgyógyászati célú orvosságok alkalmazása előtt azokat a gyermekek is kipróbálják.

Meszner Zsófia, az uniós szövetség tagja, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgatója ezzel kapcsolatban a Világgazdaságnak kifejtette: a gyermekek, s különösképpen az újszülöttek és csecsemők nem kis felnőttek, így a szervezetük ugyanazt a gyógyszermolekulát másként dolgozza fel. Ezért nem elég csupán a testsúlykilogrammot nézni, tudni kell, milyen folyamatokat idéz elő a gyógyszer a májban, s hogyan hat az egyes betegségek terápiájában.

Az Amerikai Egyesült Államok e tekintetben egy évtizeddel Európa előtt jár, a lemaradást sürgősen be kell hozni - jelentette ki a napokban tartott sajtótájékoztatóján Jose Ramet professzor, az Európai Gyermekgyógyászati Akadémia főtitkára. Ennek érdekében egyezségre kell jutni a gyógyszercégekkel. Az orvosok azt javasolják, hogy az adott gyógyszer törzskönyvezésének kérésekor a cégeknek kötelező legyen bemutatni, hogy az új hatóanyaggal megkezdték a gyermekeken is a vizsgálatot, és ez nem akadályozná meg annak felnőttek körében való forgalmazását.

A főigazgató főorvos kérdésünkre azt is elmondta: az egyes szerek toxikológiai profilja eltérő az egyes életkorban, ezért sem szabad kivárni az utólagos hatást. Úgy látja, hogy a gyártók fogadókészek, ám az is tapasztalható, hogy az egyetemes gyógyszerlobbi küzd az anyagi érdekeiért. Ám számítások szerint a gyermekeken való gyógyszervizsgálatok mindössze 0,3 százalékkal növelnék meg a gyógyszerkutatás költségeit. Egy új molekula gyógyszerré fejlesztése 800 millió dollár körül van.

Azt is megtudtuk, hogy a klinikai vizsgálatok továbbra is az önkéntes felnőttekkel indulnának, ezt követné a gyermekeken való kipróbálás, amelyhez a gondviselő beleegyezése szükséges.