A napokban jelentette be hivatalosan a BT Group (British Telecom) az Egyesült Királyságban a vezetékes telefonhálózathoz is kapcsolódni képes mobiltelefonját és az eszközre épülő szolgáltatását. A Bluephone névre hallgató készülék az utcán vagy utazás közben mobiltelefonként működik, a lakásban vagy az irodában azonban hagyományos, vezetékes telefonként lehet használni, így csökkentve a költségeket. A Bluephone, illetve a dél-koreai KT Corp. hasonló kezdeményezésének eredményét nagy érdeklődéssel figyelik a világ vezetékes telefont előállító cégei. Sikerük esetén ugyanis megmutathatják azt a módszert, amellyel meg lehet állítani a hanghívások átterelődését a vezetékesről a mobilhálózatokra. A vezeték nélküli telefonálás térhódításához hozzájárul az is, hogy egyre többen használják otthonról is mobiljukat, mert a készülék memóriájában tárolják a fontos telefonszámokat, és mert a mobilhívások díja folyamatosan csökken.

A legtöbb vezetékes cégnél azt tapasztalják, hogy folyamatosan csökken a hívásforgalmuk. A BT hanghívásokból származó bevétele például kilenc százalékkal csökkent az első negyedévben, és hasonló tendenciával szembesül az amerikai cégek többsége, így az SBC Communications, a Bell South és a Sprint is. Nem meglepő, hogy ezek a szolgáltatók is a BT Bluephone-jához hasonló megoldást tesztelnek, egyelőre azonban még nem állnak készen arra, hogy piacra dobják.

Dél-Koreában, ahol a KT már elindította a hibrid készülékre épülő szolgáltatását, két hónap alatt 45 ezren vásárolták meg az 500 dolláros eszközt. Azt pillanatnyilag még nem lehet tudni, hogy mennyibe kerül majd a BT telefonja, de elemzők szerint ennél jóval alacsonyabb lesz az ára. (VG)