Hosszabb szünetet követően ismét jelentős honvédségi megrendelésekhez juthatnak a hadiipari vállalatok Magyarországon, a következő hónapokban ugyanis elindulhatnak azok a tenderek, amelyek célja a haderő híradás-technikai eszközparkjának modernizálása. Várhatóan külön közbeszerzési eljárás lesz a különféle rádiós eszközök beszerzésére, a berendezések beépítésére, valamint a honvédség új híradás-technikai rendszerének tervezésére is - közölte Bese Ferenc, a Honvédelmi Minisztérium Beszerzési hivatalának vezérigazgatója a szervezet tegnapi sajtótájékoztatóján. A híradós beszerzések elindítása már 2003 vége óta napirenden van, s a program nagyságrendjét jellemzi, hogy a honvédelmi tárca nyolc-tíz év alatt összesen mintegy százmilliárd forintot szán híradós eszközök vásárlására.

A tavaly életbe lépett új előírások értelmében a tendereket az Európai Unió közbeszerzési értesítőjében is meg kell hirdetni, ám a hazai védelmi ipari cégek a nagy nemzetközi hadiipari vállalatok jelentkezése esetén is eséllyel pályázhatnak egyes feladatokra. Legalábbis a Magyar Védelmi Ipari Szövetség tájékoztatása szerint a szélesebb értelemben vett iparág hazai képviselői közül a Radiant, a Cisco, a Videoton, a HM Arzenál, a HM Armcom és a Siemens között megkezdődött a tendereken való együttműködési lehetőségek felmérése, s az érintettek el is készítettek egy kapacitásmátrixot a közös fellépésre készülve.

A következő hetekben-hónapokban dőlhet el végleg az is, hogy a honvédség átveszi-e a norvég Kongsbergtől még 2003 tavaszán megrendelt több mint háromszáz URH-rádiót. A norvég cég a rádiókat 2004 tavaszára leszállította, ám a honvédség miatt nem vette át az eszközöket, mert a bevizsgálások során a kézi rádióknál szoftverproblémát, míg a hordozható és a gépjárműbe szerelhetőknél működési zavarokat tapasztaltak. A Kongsberg a módosított eszközök prototípusait néhány hónapja elkészítette, s azokat jelenleg az országos rejtjelfelügyelet szakértői vizsgálják. Ugyanakkor az előzetesen megszabott határidők lejárta miatt a honvédelmi tárca kötbérigénnyel fog élni, amelyről már tájékoztatták is a norvég céget - tette hozzá Bese Ferenc. (NIG)