Leállítja a sertésvágást és több mint 35 százalékos létszámleépítést hajt végre a Gyulai Húskombinát (GYH) Rt. - értesült a Világgazdaság. A HAGE Hajdúsági Agráripari Rt. többségi tulajdonában lévő cég 979 fős átlagos statisztikai állományából 346 dolgozótól kíván megválni. A társaság vezetése a lépést azzal indokolja, hogy a GYH az utóbbi három évben veszteséges volt, és e tendencia 2005 eddig eltelt időszakában is folytatódott.

Ami az egész hazai húsiparra érvényes, az a Gyulai Húskombinátra is igaz - reagált lapunknak Martos Géza, a cég vezérigazgatója. Hozzátette: a társaság egy éve a marhavágást szüntette meg, most pedig az évi akár 600 ezer darabos sertésvágó- és -daraboló-kapacitás működését kellett felfüggeszteni a veszteségek miatt. A vezérigazgató szerint a gondot az okozza, hogy a sertésárak ma Magyarországon nyugat-európai színvonalúak, miközben a húsipar átadási árai és a fogyasztói árak az ottaniak kétharmadát-felét teszik ki. A húsipari árrés olyan szűk, hogy nem bírja el a sertésvágási és -darabolási költségeket - szögezte le.

Martos Géza szerint a GYH továbbra is meg kívánja őrizni készítménypiacait, és folytatja a gyulai kolbász és más szárazáruféleségek gyártását is. A cég még meglévő, szerződéses sertésvágási kötelezettségeinek is eleget akar tenni, akár bérvágási megállapodások keretében is. Mint ismert, a társaság 13-14 milliárd forintos éves árbevételével ma a negyedik-ötödik helyet foglalja el a hazai húsipari vállalkozások sorában a Csányi Sándor OTP-vezérhez köthető Délhús-Pick csoport, a Mónos Péter irányítása alá tartozó Carnex-érdekeltségek és a Román Gyula vezette R-KO-N-cégek mögött. A cégben magánbefektetők mellett kisebbségi tulajdonos a Mava és a Hungarian Equity is. Korábbi információink szerint Csányi Sándor és Román Gyula is érdeklődött a GYH iránt, és ágazati elemzők változatlanul azt prognosztizálják, hogy e társaság is "áldozatul esik" az utóbbi időszak alaposan felgyorsult húsipari koncentrációs hullámnak. Ezt valószínűsítik a cég veszteségei és finanszírozási nehézségei is. Ugyanakkor iparági szakértők szerint a vevők számára a GYH tevékenységei közül csak a kolbászgyártás a vonzó.

Úgy tudjuk, mai állapotában sem Csányi Sándor, sem Román Gyula nem kívánja megvenni a céget. Martos Géza is megerősítette: a tulajdonosok nem egyeztetnek velük. Nem zárkóznának el viszont a tárgyalásoktól azokkal a további érdeklődőkkel, akik a céget ezután is működtetni akarnák. Szóba jöhetnek termelői beszállítói csoportok vagy olyan befektetők is, akik tőkeemelést hajtanának végre a GYH-ban - közölte a vezérigazgató.