A logisztika, a turisztika, az oktatás vagy a biotechnológiai időről időre felmerülnek mint a fejlesztési politika kiemelt célterületei. Végre nemcsak beszélni kellene ezekről, hanem pénzt is kellene rájuk szánni, illetve ki kell alakítani a megfelelő ösztönzőket - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Hozzátette: az Európához való felzárkózás kulcsa a versenyképesség, amelynek legfőbb feltétele a hazai vállalkozások megerősítése, illetve az infrastruktúra fejlesztése. A fenntartható fejlődést, az életminőség és az életszínvonal javítását egyenrangú célként kell kezelni. Utóbbi feltétele a harmonikus társadalmi viszonyok kialakítása, az esélyegyenlőség általánossá tétele és a regionális különbségek mérséklése.

Parragh László szerint a II. Nemzeti fejlesztési terv elkészítését nem szabad napi politikai viták tárgyává tenni. Mivel a terv hét évre szól, több kormányzati cikluson átível, ezért konszenzusra van szükség a koncepció kialakításánál.

A fejlesztési stratégiához a gazdasági szereplők véleményét is ki kellene kérni. Az egyeztetést akár törvény is szabályozhatná, az illetékes érdekvédelmi szervezetekkel együtt. Ekként a partnerek érdemben részt vennének a döntések előkészítésében és szerepük nem csak utólagos passzív véleményezésre szorítkozna. Az elnök ugyanakkor megjegyezte, hogy egyelőre nem látni ilyen irányú törekvést a kormányzat részéről. (kovács)