A kiélezett piaci verseny, az erős konkurencia mellett csak további hatékonyságnövelő fejlesztésekkel lehet biztosítani a vállalat jövőjét - vélik a Roto Elzettnél. A cég ennek érdekében termékszerkezetét is átalakítja, ennek nyomán egyre nagyobb szériák gyártása válik lehetségessé. Megkezdődött Lövőn az új szabadalmaztatott eljárásra épülő, legújabb Roto tolóablak-vasalatok gyártása - nyilatkozta a Világgazdaságnak Pintér János, a társaság ügyvezető igazgatója.

A fejlesztésekre az idén a tervek szerint egymilliárd forintot fordító vállalatnál az eddigi félautomata szerelőberendezések mellett júliusban üzembe állítanak egy automata hegesztőberendezést is, valamint az első teljesen automata szerelőrendszert, melyet a negyedik negyedévben szállít le egy magyar vállalat. Az ügyvezető szerint a további beruházások a kereslet alakulásától függnek, amely az általános piaci nehézségek ellenére eléggé biztató a Roto számára. Az említett gyártó- és szerelőrendszerekre 300 millió forintot fordított a cég.

A 15 ezer négyzetméteres üzemcsarnokban, 515 dolgozóval termelő lövői cég termelése mintegy 15 százalékát értékesíti a hazai piacon. A többit a Roto cégcsoport kereskedelmi leányvállalatain keresztül világszerte exportálja, Nyugat- és Kelet-Európától a Távol-Keletig, így például Kínába és Oroszországba is. A vezérigazgató elmondta, hogy a világon bárhol értékesített, Roto vasalattal szerelt ablak hat főeleméből legalább háromféle Lövőn készült. A Roto Elzett ugyanakkor itthon a teljes cégcsoport termékeit forgalmazza. A Roto Elzett Vasalatkereskedelmi Kft. a hazai piac ellátása mellett Délkelet-Európa vevőinek kiszolgálását is önállóan végzi.

A Stuttgart melletti leinfeldeni központú Roto vállalatcsoportnak Magyarországon kívül Németországban, Ausztriában, Kínában, az USA-ban, Szlovéniában, Lengyel- és Oroszországban van termelővállalata.