Egy évi hatvanezer tonna építési és bontási hulladékot feldolgozó üzem épülhet Egerben, amelynek tervére az idén februárban ítéltek meg támogatást a környezetvédelem és infrastruktúra operatív program (kiop) pályázati keretéből. A városi önkormányzat által kezdeményezett beruházás az előzetes számítások szerint 537 millió forintba kerül, amelynek 75 százalékát az Európai Unió, további 20 százalékot pedig a központi költségvetés biztosít, így önrészként csupán öt százalékot kell előteremteni a településnek.

Az üzemben föld-, beton-, aszfalt-, fa- és fémhulladékokat kezelnek majd, s a feldolgozott anyagokat útépítésekhez lehet felhasználni. Ezzel jelentős mennyiségű elsődleges nyersanyag felhasználása válik kiválthatóvá, amellyel megelőzhető lesz a homok- és kavicsbányák működésével járó újabb tájsebek kialakulása - fejtette ki kérdésünkre Fejes János. Az egri önkormányzat illetékese elmondta: a létesítmény a város hulladékfeldolgozó telepének rekultivált részén épülhet fel, egy kéthektáros területen. Ezen belül egy 220 négyzetméteres zárt feldolgozócsarnokot és egy hasonló alapterületű nyílt bontóterületet alakítanak ki, a fennmaradó területen pedig a beérkező hulladék tárolására szolgáló silókat alakítják majd ki.

A projekt kivitelezői tenderét várhatóan július elején írják ki, s a közbeszerzési eljárás lefolytatását követően a kivitelezés is elkezdődhet az idén, a létesítmény pedig 2006 júniusában kezdheti meg működését. Az üzem az Eger, valamint Bélapátfalva térségében működő önkormányzatok és cégek építési hulladékát fogja átvenni, de a lakosságtól is vesznek majd át sittet. A beruházásért az önkormányzat felel, a létesítmény üzemeltetését pedig várhatóan a Városgondozás Eger Kft.-re fogják bízni, amely a térség kommunális közszolgáltatójaként a hulladék gyűjtését is szervezheti. (VG)