Jó hír egyrészt a munkaerő-piacra visszatérni, másrészt a vállalkozni kívánó vagy már vállalkozó nők számára, hogy megjelent a humánerőforrás-fejlesztés operatív program (hefop) 1.3.1-05/1-es hivatkozású számú pályázati felhí-

vása. Ez olyan projekteket támogat, amelyek keretében a nők munkaerő-piaci, vállalkozói szükségleteihez igazodva szerveznek képzéseket és támogató szolgáltatásokat. A kiírás céljainak elérésére 1,426 milliárd forint áll rendelkezésre.

A program keretében két komponensre lehet pályázni:

1. A nők foglalkoztathatóságának javítása és munkába helyezése, amely fejlesztést, képzést, foglalkoztatási szolgáltatásokat, munkavállalóként vagy vállalkozóként munkaerő-piaci elhelyezést jelent. Itt a célcsoportot a munka nélküli, inaktív vagy elbocsátás által fenyegetett nők alkotják, de különös figyelemre számíthatnak azok is, akik gyermekgondozást vagy hozzátartozó otthoni ápolását követően kívánnak visszatérni a munkaerőpiacra, valamint a negyven év felettiek.

2. A női vállalkozások megerősítése személyes támogató szolgáltatásokkal és kommunikációs tevékenységek szervezésével, ez működő vagy induló vállalkozásoknak biztosít személyre szabott szolgáltatásokat, és segíti a támogató hálózatok kialakítását. Ennél a komponensnél a női vállalkozók - jogi személyiségű gazdasági társaságok tulajdonosai, vezetői; jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok munkavégzésre kötelezett tagjai; egyéni vállalkozók; őstermelők; vállalkozás indítását előkészítők - alkotják a célcsoportot.

Mindkét komponensnél támogathatók a családi és munkahelyi kötelezettségek összehangolását segítő kiegészítő szolgáltatások.

Az elnyerhető vissza nem térítendő, mértékét tekintve 100 százalékos támogatás az 1. komponensnél 10,2-30,6 millió, a 2. komponensnél 10,2-15,3 millió forint lehet. Az 1. komponensnél 80, a 2. komponensnél pedig 25 projekt támogatása várható. A kiírás értelmében egy-egy szervezet vagy konzorcium csak egy komponens megvalósítására pályázhat. A pályázatok beadási határideje: 2005. augusztus 31.