Egy nemrég végzett vizsgálatban a gyomorégés tüneteinek előfordulása tekintetében hasonlították össze a nyugati és az ázsiai országok lakosságát a kutatók. Kiderült, hogy míg a nyugati országokban élők 25 százalékánál jelentkeznek a panaszok, addig az ázsiai lakosok esetében csupán 11 százalék szenved gyomorégéstől.
A gyomorégés hazánkban is népbetegségnek számít. A lakosság csaknem 55 százaléka rendszeresen szenved a tünetektől. A gyomorégés kialakulásához a gyomor savas tartalmának a nyelőcsőbe történő visszaáramlása vezet. A mellkasban és a has felső részén égető, fájdalmas érzés keletkezik. A betegség könnyen gyógyítható. Ennek ellenére kevesen ismerik fel a probléma súlyosságát, s nem, vagy csak későn fordulnak orvoshoz.
A tünetek különösen gyakran fordulnak elő túlsúlyos, dohányzó, rendszeresen alkoholt fogyasztók körében. Ugyan jellemző a panasz bizonyos immunrendszeri megbetegedések (autoimmun betegségek) esetében, illetve terhesség alatt.
A kellemetlenségek felléphetnek bizonyos ételek fogyasztásának hatására is. Ilyen például a csokoládé, a koffein, a szénsavas üdítők, de az asztma és a légúti betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek mellékhatása is lehet gyomorégés.
Mivel a betegek esetében a tünetek rendszerint tartósan fennállnak, az így kialakult folyamatos maró hatás hosszútávon emésztőszervi fekélyek kialakulásához vezethet. Különösen súlyos esetekben daganatos megbetegedések megjelenését is okozhatja.
A probléma időben történő felismerése kulcsfontosságú a betegség megfelelő kezelése szempontjából. Az orvosi vizsgálat lehetőséget teremt az okok pontos feltárására, a megfelelő gyógykezelés összeállítására. A gyomorpanaszok megszüntetése érdekében azonban az életmódon is változtatni kell.
Megúszható
A gyomorégés elkerülése érdekében az étkezést követő 1-2 órában kerüljük az intenzív mozgást, de a pihenést is. Tartózkodjunk a csokoládé, mentol, koffein, alkohol és zsíros ételek fogyasztásától, és a sérült nyelőcsövet irritáló táplálékoktól is (paradicsom, citrusfélék, chili és bors). Inkább többször fogyasszunk kis mennyiséget. Étkezések után rágjunk gyümölcsös rágógumit, ezzel serkentve a nyáltermelést. A nyál egyaránt segíti az emésztést és a savas hatás semlegesítését. És persze, ne dohányozzunk, és ne igyunk alkoholt. (reggel.hu)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.