Cégvilág

Martfűn fejleszt a Bunge Ltd.

Napraforgómag-kereskedők szerint a multinacionális Bunge Limited várhatóan Magyarországra telepíti Kaliakra nevű bolgár napraforgóolaj-termelő üzemét, illetve az ott megszűnő kapacitásokat. A múlt héten derült ki, hogy bezárják a Dobricsban található finomítót, az ottani piacot Romániából és Magyarországról látják majd el étolajjal. A Bunge leányvállalata – a Cereol International – 2002-ben vette meg a bulgáriai finomítót, és eredetileg 6 millió dollár értékű beruházást tervezett az üzemben 2003–2006 között. A Bunge 1992-ben, Magyarországról kezdte meg kelet-európai terjeszkedését. Jelenleg két üzemet működtet Romániában, illetve ez év szeptemberére egy új gyárat is felépíthet ott.

A cégnek ezenfelül több érdekeltsége is van a kelet-közép-európai régióban. A hazai piacon meghatározó Bunge Növényolaj-ipari Zrt. martfűi gyárában ma több milliárd forint értékű fejlesztés folyik – erősítették meg lapunknak a társaság illetékesei. A beruházás előreláthatóan az ősztől kezdődő feldolgozási kampány időszakára fejeződik be, és a kapacitásokat üzembe is helyezik. Információink szerint több verzió létezik a plusz termelési lehetőségek kihasználásáról. Úgy tudjuk, a feldolgozás koncentrálásával párhuzamosan napirenden van, hogy a Bunge több kisebb, gazdaságtalanul működtethető gyárát bezárja a régióban.

Magyarországon az olajos magvak közül elsősorban a repce vetésterülete növekszik, de a bővülést nemcsak az étkezési célú növényolaj előállítása, hanem a bioipar felfutása is okozza. A statisztikák szerint a gazdálkodók tavaly már 266 000 hektár repcét vetettek, ez a terület 60 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál. Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) titkára elmondta: a repcemag és a kinyert repceolaj jelentős részét osztrák, svájci és német biodízelüzemek veszik meg, mivel a magyarországi biogyártás még fejlesztés előtt áll. A napraforgó 541 000 hektáros idei vetésterülete ugyanakkor csaknem megegyezik az elmúlt évivel, de a MOSZ titkára szerint a biobiznisz hosszabb távon e növénynél is jelentős termelésbővülést eredményez. VG

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek