Az élelmiszerárakra jelentős és tartós emelkedés vár a növekvő kínai és indiai kereslet miatt, és azért is, mert egyre több termőterületen termesztenek bioüzemanyag előállítására szánt növényeket, mondta a világ legnagyobb élelmiszeripari vállalata, a svájci Nestlé elnöke, Peter Brabeck a Financial Timesnak. A kukorica 60 százalékkal, a búza 50 százalékkal drágult az utóbbi tizenkét hónapban a világpiacon, és a cukor, a tej és a kakaó ára is emelkedett, emlékeztetett a brit gazdasági lap pénteken. Nemzetközi piacfigyelő szervezetek a héten 20-50 százalék közötti drágulást jósoltak az élelmiszereknek a következő tíz évre. Egyes elemzők azonban úgy vélik, hogy a bioüzemanyag-termelés hatását sokan eltúlozzák.
Középtávon el fog múlni a bioüzemanyag-hatás, mert a termelők kevesebb alapanyagot igénylő technológiákat dolgoznak ki, illetve a növények nem ehető részeit használják fel - idézte az újság a londoni Capital Economics intézet vezető nemzetközi közgazdászát, Julian Jessopot.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.