Tartósan drágulnak az élelmiszerek - jósolja a Nestlé
Az élelmiszerárakra jelentős és tartós emelkedés vár a növekvő kínai és indiai kereslet miatt, és azért is, mert egyre több termőterületen termesztenek bioüzemanyag előállítására szánt növényeket, mondta a világ legnagyobb élelmiszeripari vállalata, a svájci Nestlé elnöke, Peter Brabeck a Financial Timesnak. A kukorica 60 százalékkal, a búza 50 százalékkal drágult az utóbbi tizenkét hónapban a világpiacon, és a cukor, a tej és a kakaó ára is emelkedett, emlékeztetett a brit gazdasági lap pénteken. Nemzetközi piacfigyelő szervezetek a héten 20-50 százalék közötti drágulást jósoltak az élelmiszereknek a következő tíz évre. Egyes elemzők azonban úgy vélik, hogy a bioüzemanyag-termelés hatását sokan eltúlozzák.
Középtávon el fog múlni a bioüzemanyag-hatás, mert a termelők kevesebb alapanyagot igénylő technológiákat dolgoznak ki, illetve a növények nem ehető részeit használják fel - idézte az újság a londoni Capital Economics intézet vezető nemzetközi közgazdászát, Julian Jessopot.


