Sokkolja a drágulás az élelmiszeripart
Sokkolóan hat a hazai élelmiszer-ipari cégekre a mezőgazdasági alapanyagok idei robbanásszerű drágulása – állítja az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (Éfosz). A vállalatok – amelyek az agrártermékek 70-75 százalékát vásárolják fel – nem képesek egyedül „lenyelni” az árnövekedést. Ezért az érdekképviselet a termelőktől és a kereskedőktől egyaránt önmérsékletet kér, hogy ne induljon el ágazati csődhullám.
Az Éfosz által megrendelt tanulmány szerint az élelmiszerár-emelkedés a következő hetekben 10-15 százalékos lehet a szeptemberi bázishoz képest. A jövő évtől a kereslet-kínálat kiegyenlítődésével kell számolni, ezért a mostaninál lassúbb (évi 5-7 százalékos) drágulás jöhet, egyes cikkeknél (búza, cukor) pedig csökkenés is lehetséges. Az események azt jelzik, hogy az ipar inkább kárvallottja az élelmiszer-drágulásnak – állítja az Éfosz. A szervezet szerint az iparág stabilizálásához kormányzati intézkedésekre is szükség lenne. Ágazati szakértők szerint indokolt lenne egy élelmiszer-termelési stratégia kidolgozása, és sürgősen szabályozni kellene a magyarországi bioenergia-előállítást is. VG


