BUX 39,234.2
0.00%
BUMIX 3,852.63
0.00%
CETOP20 1,952.57
0.00%
OTP 9,010
0.00%
KPACK 3,100
0.00%
0.00%
0.00%
0.00%
0.00%
ZWACK 17,400
0.00%
0.00%
ANY 1,610
0.00%
RABA 1,165
0.00%
0.00%
0.00%
0.00%
0.00%
0.00%
0.00%
0.00%
0.00%
0.00%
OTT1 149.2
0.00%
0.00%
MOL 2,504
0.00%
0.00%
ALTEO 2,200
0.00%
0.00%
0.00%
EHEP 1,595
0.00%
0.00%
0.00%
MKB 1,972
0.00%
0.00%
0.00%
0.00%
SunDell 42,000
0.00%
0.00%
0.00%
0.00%
0.00%
0.00%
GOPD 12,000
0.00%
OXOTH 3,370
0.00%
0.00%
NAP 1,206
0.00%
0.00%
0.00%
Forrás
RND Solutions
Cégvilág

Felpörgött az agrárinfláció

Gyorsuló ütemben emelkednek a mezőgazdasági árak, a visszatérés a korábbi évek szintjére szinte kizárt, sőt további drágulást is számításba kell venni a piacon. Ez kis késleltetéssel az élelmiszerek fogyasztói árát is növeli, így jelenleg ez az egyik legfontosabb inflációs tényező nemcsak Magyarországon, hanem valamennyi térségben. Az agrártermékek termelőiár-szintje októberben 34,4 százalékkal haladta meg a tavaly ilyenkorit – tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal. Ezen belül a növényi termékek árszínvonala 63,1, az élő állatoké és állati produktumoké 6,7 százalékkal növekedett. Az agrártermékek termelői ára 2007 első tíz hónapjában átlagosan 20 százalékos növekedést mutatott; a nyári hónapokig még viszonylag normális ütemű volt a drágulás, augusztusban azonban 18, szeptemberben pedig 25,6 százalékra ugrott.

A legnagyobb – közel 100 százalékos – drágulás a gabonafélék körében volt, míg a vágóállatok átlagára enyhén csökkent. Ez valószínűleg csak átmeneti jelenség, mivel a takarmányárak növekedését előbb-utóbb érvényesítik az állattenyésztők.

Nem valószínű, hogy az agrárárak a belátható jövőben visszatérnek a korábbi szintre, és az élelmiszerek terén könnyen hasonló jelenségnek lehetünk tanúi, mint a kőolaj és nyersfémek piacán: alapvető szükséglet lévén, a vevők rövid távon bármilyen árat hajlandók lesznek megadni érte – fejtette ki Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatója. Az élelmiszerpiacot tehát igen kiszámíthatatlan tendenciák jellemzik, ugyanakkor a Magyar Nemzeti Bank elemzői a legutóbbi inflációs előrejelzésük kapcsán elég könnyelműen nyilatkoztak az élelmiszerekről, valamint a hozzájuk kapcsolódó globális inflációs környezetről, egyértelművé téve, hogy nem veszik komolyan a további drágulás esélyét – mondta a szakértő.

A drágulást az egész régióban tapasztalható kedvezőtlen időjárás robbantotta ki, de hosszabb távú folyamatok is felszínre kerültek az utóbbi időszakban. Az egyik legtöbbet emlegetett ok, hogy sok termelő állt át a kereslet felfutása miatt bioetanol-alapanyag termesztésére, emiatt az élelmiszercélú termelésre szánt termésterület jelentős mértékben szűkült. A világpiaci árak emelkedése azonban már amúgy is benne volt a levegőben, mivel a gyorsan fejlődő ázsiai térségek, elsősorban Kína élelmiszer-

kereslete nagy ütemben növekszik, s ez egyre nagyobb nyomást jelent elsősorban a gabonafélék árára. VG

Vélemény

Zsemberi László, a Magyar Bioetanol Szövetség elnöke

Az etanolipar érdeke, hogy hosszú távon stabil, kiszámítható legyen az alapanyag-ellátás, minden más ezután következik – szögezte le kérdésükre Zsemberi László. A Magyar Bioetanol Szövetség elnöke szerint a magyarországi termésátlagok ingadozása egyetlen ágazatnak sem jó, ám a művelés színvonalának emelésével ezen sokat lehetne javítani. A termésátlagok kiegyensúlyozottabbá válása az árakra is mérséklő, stabilizáló tényezőként hatna. Ettől az árak még változnának a nemzetközi tendenciáknak megfelelően, ám ez kevésbé lenne zavaró.

Mártonffy Béla, a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet ügyvezető igazgatója

A gyümölcstermelők várhatóan veszteséggel zárják az évet a fagykárok miatt – mondta Mártonffy Béla, a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet ügyvezető igazgatója. A magasabb árak azoknál kompenzálhatják részben a terméskiesést, akiknél legfeljebb 50 százalékos a kár. Nagyobb kárnál a drágulás a gazdálkodók helyzetén egyáltalán nem javít. Az állam mérsékli a veszteségeket, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal a napokban kezdte meg 5,4 milliárd forint kifizetését 12,5 ezer, jórészt gyümölcstermelő vállalkozásnak.Buday Gábora a Gundel Étterem igazgatója

Az idén az áremelkedés elérte a 12-13 százalékot azon minőségi élelmiszer-féléknél, amelyeket a Gundel étterem alapanyagként használ – mondta Buday Gábor. Ekkora áremelést azonban nem lehetett a vendégekre hárítani – tette hozzá az igazgató. A 2007-es tervek készítésekor 7-8 százalékos áremelkedéssel kalkuláltak, a tényleges azonban átlagosan 9 százalék volt, amit nem a konkrét áremeléssel, hanem az értékesítés racionalizálásával értek el. A különbözet a cég eredményességét rontja. Jövőre azonban ez az út már nem lesz követhető.

Vancsura József, a Febagro Felsőbácskai Agrár Zrt. igazgatósági tagja

Az agrárvállalkozások többségénél az eredményességben a gabonaár-emelkedés sem hozott jelentős változást – állítja Vancsura József, a Febagro Felsőbácskai Agrár Zrt. igazgatósági tagja. Az idei árak mellett is 4-5 tonnás hektáronkénti termés kellett a legalább 150-160 ezer forintra tehető önköltség megtérüléséhez, de a gazdálkodók az aszály miatt sok helyütt ennél kevesebbet takarítottak be. A vállalkozások nagy része csak az uniós támogatásokkal együtt lett nyereséges. A sertéstartókra az alacsony élőállat árak is negatívan hatottak.

Ilonka Boldizsár, a Magyar Pékszövetség elnöke

A liszt eddig úgy 50 százalékkal drágult az év elejéhez képest, ezért az idén a sütőipar is jelentős áremelésre kényszerült – mondta Ilonka Boldizsár, a Magyar Pékszövetség elnöke. Az első jelentős árnövekedést a pékek át tudták hárítani partnereikre, de az októberit – amikor a malomipar 10-15 százalékkal növelte átadási árait – egyelőre nem. Az elnök szerint az energia drágulása és az egyéb költségek várható emelkedése a jövő év elejétől tovább nehezíti az sütőipar helyzetét. Ez számos kisebb vállalkozás ellehetetlenüléséhez vezethet.

Az etanolipar érdeke, hogy hosszú távon stabil, kiszámítható legyen az alapanyag-ellátás, minden más ezután következik – szögezte le kérdésükre Zsemberi László. A Magyar Bioetanol Szövetség elnöke szerint a magyarországi termésátlagok ingadozása egyetlen ágazatnak sem jó, ám a művelés színvonalának emelésével ezen sokat lehetne javítani. A termésátlagok kiegyensúlyozottabbá válása az árakra is mérséklő, stabilizáló tényezőként hatna. Ettől az árak még változnának a nemzetközi tendenciáknak megfelelően, ám ez kevésbé lenne zavaró.

Mártonffy Béla, a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet ügyvezető igazgatója

A gyümölcstermelők várhatóan veszteséggel zárják az évet a fagykárok miatt – mondta Mártonffy Béla, a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet ügyvezető igazgatója. A magasabb árak azoknál kompenzálhatják részben a terméskiesést, akiknél legfeljebb 50 százalékos a kár. Nagyobb kárnál a drágulás a gazdálkodók helyzetén egyáltalán nem javít. Az állam mérsékli a veszteségeket, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal a napokban kezdte meg 5,4 milliárd forint kifizetését 12,5 ezer, jórészt gyümölcstermelő vállalkozásnak.Buday Gábora a Gundel Étterem igazgatója

Az idén az áremelkedés elérte a 12-13 százalékot azon minőségi élelmiszer-féléknél, amelyeket a Gundel étterem alapanyagként használ – mondta Buday Gábor. Ekkora áremelést azonban nem lehetett a vendégekre hárítani – tette hozzá az igazgató. A 2007-es tervek készítésekor 7-8 százalékos áremelkedéssel kalkuláltak, a tényleges azonban átlagosan 9 százalék volt, amit nem a konkrét áremeléssel, hanem az értékesítés racionalizálásával értek el. A különbözet a cég eredményességét rontja. Jövőre azonban ez az út már nem lesz követhető.

Vancsura József, a Febagro Felsőbácskai Agrár Zrt. igazgatósági tagja

Az agrárvállalkozások többségénél az eredményességben a gabonaár-emelkedés sem hozott jelentős változást – állítja Vancsura József, a Febagro Felsőbácskai Agrár Zrt. igazgatósági tagja. Az idei árak mellett is 4-5 tonnás hektáronkénti termés kellett a legalább 150-160 ezer forintra tehető önköltség megtérüléséhez, de a gazdálkodók az aszály miatt sok helyütt ennél kevesebbet takarítottak be. A vállalkozások nagy része csak az uniós támogatásokkal együtt lett nyereséges. A sertéstartókra az alacsony élőállat árak is negatívan hatottak.

Ilonka Boldizsár, a Magyar Pékszövetség elnöke

A liszt eddig úgy 50 százalékkal drágult az év elejéhez képest, ezért az idén a sütőipar is jelentős áremelésre kényszerült – mondta Ilonka Boldizsár, a Magyar Pékszövetség elnöke. Az első jelentős árnövekedést a pékek át tudták hárítani partnereikre, de az októberit – amikor a malomipar 10-15 százalékkal növelte átadási árait – egyelőre nem. Az elnök szerint az energia drágulása és az egyéb költségek várható emelkedése a jövő év elejétől tovább nehezíti az sütőipar helyzetét. Ez számos kisebb vállalkozás ellehetetlenüléséhez vezethet. -->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek