Cégvilág

Magas beosztásba helyezte az elnök a külügyminiszter feleségét

Nicolas Sarkozy államfő a TV5 Monde frankofon televízió, a France 24 hírtelevízió és a Radio France International rádióadó egyesüléséből létrejövő France Monde közszolgálati médiacsoport igazgatójának Christine Ockrent sztárújságírót, a külügyminiszter feleségét nevezte ki.

Az elnök a külföldre sugárzó francia nyelvű médiumok egyesüléséből létrejövő új médiacsoport élére szerdán Alain de Pouzilhac-ot nevezte ki, aki jelenleg a francia CNN-ként számon tartott France 24 hírtelevíziót vezeti. Az elnök-vezérigazgató helyettese lett általános igazgatói minőségben a 63 éves Ockrent.

A kinevezés „nagyon jelentős hitelességi és imázsproblémát vet fel” – vélte Alain Girard, a legjelentősebb francia újságíró szakszervezet, az SNJ vezetője. Az RFI rádiócsatorna szakszervezete szerint az függetlensége került veszélybe.

Christine Ockrent a nyolcvanas években érdemelte ki a Christine királynő nevet Franciaországban, amikor a France 2 közszolgálati televízió esti híradóját vezette. Amerikaias stílusáról ismert, mivel 1968 és 1976 között a CBS News amerikai csatorna munkatársaként dolgozott. Jelenleg a France 3 francia közszolgálati tévécsatornán vezet egy heti politikai magazint és a France 24 hírtelevízióban is önálló műsora van.

Kapcsolódó cikkek