Cégvilág

MTV: nem nyilvános az összeférhetetlenek névsora

Befejeződött a fél éve kezdődött átfogó összeférhetetlenségi vizsgálat a Magyar Televízióban.

Az elmúlt hat hónapban 1927 tévésnek kellett írásban nyilatkoznia arról, hogy betartja a Közszolgálati Műsorszolgáltatási Szabályzat összeférhetetlenségi előírásait. A jogászok, illetve az MTV Etikai Bizottsága 9 esetben állapított meg összeférhetetlenséget.

A Magyar Televízió 2007 őszén írásbeli nyilatkozatot kért munkatársaitól arról, hogy esetükben fennáll-e vagy sem bármilyen összeférhetetlenség. Ez azt követően került napirendre, hogy az MTV Közalapítvány 2007 márciusában újjáalakult kuratóriumi elnöksége a nyáron több menetben áttekintette a Közszolgálati Műsorszolgáltatási Szabályzat érvényesülését. Miután a testületben többen azt hangoztatták, hogy a korábbiakkal ellentétben nem lehet szűken értelmezni az összeférhetetlenséget, vagyis például nem csak az MTV konkurenseinek tekinthető tévéknél végezett műsorkészítői tevékenység összeegyeztethetetlen a köztelevíziós munkával, Rudi Zoltán elnök szeptemberen átfogó vizsgálatot rendelt el.

Ez már kiterjedt valamennyi vélelmezett foglalkoztatási, továbbá politikai, gazdasági és reklám-összeférhetetlenség feltárására.
„2007 szeptembere óta a Magyar Televízió 1927 belső és külső munkatársát kértük fel nyilatkozattételre. A nyilatkozatok és a rendelkezésünkre álló információk alapján 50 esetben volt szükség részletes vizsgálatra az összeférhetetlenség megítéléséhez. Ezek körében az MTV 7 esetben állapította meg foglalkoztatási, 2 esetben pedig reklám-összeférhetetlenség fennállását” – közölte Gombási Izabella jogi vezető. Hozzátette: a Magyar Televízió maga nem hozza nyilvánosságra, kik végeztek összeegyeztethetetlen munkát másutt, hanem arra törekedett és törekszik, hogy felszámolja, illetve megelőzze ilyen helyzetek kialakulását.

Kapcsolódó cikkek