<A class=hircsat href="javascript:HighlightAll('''');"> Az elmúlt évben 869 millió kuna adózott eredményt ér el a horvátországi INA olajtársaság az előző évi 883 millió után. Árbevétele viszont 10,3 százalékkal 25,85 milliárd kunára (5,61 milliárd dollárra) nőtt, üzemi eredménye pedig 13,3 százalékkal 2,8 milliárd kunára emelkedett.

Az 1,6 százalékos adózott eredmény csökkenést a nagyobb adóterhek okozták a társaság közleménye szerint. Viszonylag alacsony volt az utolsó negyedév eredménye is, de ez egybeesett az elemzői várakozásokkal. Az egész térség olajipara gyengébben szerepelt az év utolsó három hónapjában, mutatott rá a Reuters szerint Maja Bara is a Hypo Alpe-Adria-Banktól. A világpiaci árak ugyanis rendkívül magasak voltak, amit az olajvállalatok nem tudtak teljes egészében áthárítani a vevőikre.

A társaság részvényeinek árfolyama ma 2,10 százalékkal 2181 kunára esett. Egy éve 3700 kuna volt. Az INA negyede a Mol Nyrt-é, amely korábbi közlése szerint szívesen vásárolna további részesedést a cégből. A fennmaradó hányadból jelenleg 44 százalék a horvát államé, 17 százalék pedig a londoni tőzsdén forog.