Hiány alakulhat ki tavasszal több fagyasztott hűtőipari termékből a hazai piacon a tavalyi aszály miatt – mondta Cseh László, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke. Elsősorban a zöldborsó-, spenót-, tök- és egreskészletek merülhetnek ki idő előtt. A várható hiány mértékét ma nem lehet megbecsülni, de az biztosra vehető, hogy a hűtőipari cégek üres raktárakkal vágnak majd neki az idei feldolgozási szezonnak. A nagykereskedelemben több áruféleség már ma is korlátozottan kapható, és a kiskereskedelem is „csökkentett, visszafogott forgalmazással” értékesíti azokat a szűkös készletek miatt. Már az elmúlt hetekben előfordult, hogy egyes termékeket hiába kerestek az üzletekben a vásárlók. A prognózisok szerint komoly hiánytünetek májusra várhatók.
A hűtőipar tavaly nem csak az aszály miatt dolgozott fel kevesebb nyersanyagot, mivel sokszor a magas felvásárlási árak is nehezítették az átvételt. Cseh László tájékoztatása szerint az egyik legnagyobb ipari mennyiséget képviselő zöldborsó 35-40 százalékkal drágult, míg a szintén meghatárzó csemegekukorica ára 15-20, a gyümölcsöké 60-70 százalékkal nőtt. Így az iparág tavaly a megelőző évi árumennyiség 75 százalékát vásárolta csak fel, és ez 120-130 ezer tonna alapanyagnak felelt meg. A vállalkozások összesített árbevétele 15 százalékkal, 30 milliárd forintra apadt. Ebben közrejátszott az is, hogy itthon a cégek eddig csak 5–20 százalékkal tudták emelni átadási áraikat, mert számos kereskedő továbbra is olcsón behozott termékekkel látta el a kereskedelmi láncokat. Az elnök szerint az import nem mentes a kockázatoktól, mivel a külföldről származó áruk egy része ismeretlen forgalmazóktól származik. Az exportpiacok viszont jobban elismerték a többletköltségeket: így például a csemegekukorica 20, a zöldborsó 20-25 százalékkal drágult. Ennek hátterében az áll, hogy több hűtőipari alapanyagból Európában is hiány van.
A szövetség az idei feldolgozási szezonban is magas felvásárlási árakra számít, mivel a zöldség- és gyümölcstermelők más agrárpiaci szereplőkéhez – például a nemzetközi árrobbanás előnyeit élvező gabona- vagy olajosnövény-ágazatban tevékenykedőkéhez – hasonló jövedelmet várnának el. A hűtőipar helyzetét nehezíti, hogy a vállalkozások legfeljebb „nulla körüli” öszszesített eredményt érhettek el tavaly, jelentős részük pedig veszteséggel zárhatta az évet. A kisebb cégek már ma működőképességük határán vannak – fogalmazott az elnök.
Jelentős hiánnyal számol az idén gyalult tökből és zöldborsóból Fisli József, a Székesfehérvári Hűtőipari Nyrt. vezérigazgatója is. Elmondása szerint ennek az az oka, hogy az előző év rendkívül száraz, csapadékmentes időjárása nem kedvezett a nedvességet kedvelő növények termesztésének. Már most biztos, hogy a zöldborsó és a kukorica termelői ára 30-40 százalékkal emelkedik a közeljövőben, ehhez jön a villamos energia szintén 30-40 százalékos drágulása. A teljes költségeket ugyan nem hárítják át a fogyasztókra, de így is jelentős drágulásra kell számítani a mélyhűtött zöldborsó, a kukorica, a spenót és a tök esetében – figyelmeztet a vezérigazgató.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.