Cégvilág

Felkavarta az állóvizet a Mercedes-beruházás

Alaposan felkavarta az állóvizet a magyar gazdaság és gazdaságpolitika megítélése körül a Daimler kecskeméti óriásberuházásának a bejelentése. Érdemes hát számba venni a tanulságokat

Derült égből villámcsapásként érte a magyar közvéleményt – így lapunkat is –, hogy a Daimler csoport Magyarországon építi fel kelet-közép-európai Mercedes-üzemét. És nem csak azért, mert a magyar tárgyaló fél a német partner kérésére tudatosan hallgatott a lehetséges sikerről (sőt, inkább annak ellenkezőjét sugallta), tartva a német kormány és az ottani szakszervezetek nyomásától, illetve attól, hogy a román versenytárséhoz hasonló „kifecsegéssel” rossz pontot szerez magának a küzdelemben. Hanem azért is, mert az utóbbi néhány évben sorra érkeztek a magyar gazdaság romló versenyképességére vonatkozó hírek, panaszok. Akkor most mi az igazság?

Először is, akár tetszik, akár nem, a politika vastagon beszűrődik ebbe az elvileg üzleti alapon hozott döntésbe, illetve annak fogadtatásába. A kormánynak – különösen a koalíció felbomlása után – égető szüksége volt az olyan pozitív hírekre, mint a Daimler-beruházás vagy az Európai Innovációs és Technológiai Intézet székhelyének szintén aznap bejelentett elnyerése. Jelen pillanatban nem tudjuk pontosan, csak sejthetjük, hogy a Mercedes-üzem idehozatala igen sok támogatási pénzt megért a kabinet számára. És vélhetően ez lesz az a pont, ahol a legtöbb támadást kapja majd az ellenzék részéről, amelynek első, fanyalgó reakciója is jól mutatja, hogy a sikert nehezen tudja beleilleszteni az általa eddig sugárzott válsághangulatba. (Érdemes azért egy pozitív fejleményre is felhívni a figyelmet ez ügyben: a kormány és a fideszes vezetésű Kecskemét példás összhangban és erőfeszítéssel lobbizott az üzletért.)

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

 

Európai Innovációs és Technológiai Intézet Mercedes beruházás
Kapcsolódó cikkek