Cégvilág

Itt a magyar hibridautó - Képek!

Ma mutatkozott be a Közlekedési Múzumban a „Solo” fantázianevű napelemes magyar hibridautó első működő prototípusa.

Az őriszentpéteri Antro Kht. által fejlesztett Solo akkumulátorait a tetején lévő napcellák, valamint a taposópedálok töltik menet közben - mondta el a VGO-nak Hegedűs Zsolt ügyvezető igazgató.


 
A későbbiekben a hibridhajtás kibővül egy kisméretű, növényi olaj- vagy alkoholüzemű motor-generátorral, amely táplálja az akkumulátorokat, azok pdig energiával látják el a meghajtást biztosító villanymotorokat. Így lehetővé válik a lakott területen kívüli tartós, nagy sebességű haladás is. Mindezt a jármű  ultrakönnyű és áramvonalas kialakításnak köszönhetően 1,5-2 l/100 km üzemanyag fogyasztással lehet majd elérni a tervek szerint.


 
Az Antro Kht. 2001 óta körülbelül 200 millió forintot fordított a közvetlen fejlesztésekre és a prototípus megvalósítására regionális, országos és uniós pályázatok, valamint az MKB-Euroleasing ZRt. támogatásai révén.

A tervezett sorozatgyártás beindításához több milliárd forintos tőke szükséges, melyet a Solo-Duo ZRt. kockázati tőkebefektetők és a későbbi gyártásban is részt vevő szakmai befektetők bevonásával kíván finanszírozni.

További részletek a keddi Világgazdaságban

Solo Solo-Duo Zrt. Antro Kft. hibridautó Hegedűs Zsolt Közlekedési Múzeum
Kapcsolódó cikkek